Namjenska industrija

Dok se radnici i uprava uvjeravaju tko je upravu, Zrak nepovratno propada

Zrak koji je pravio uređaje za vojnu industriju sveden je na dvije prostorije
Gospodarstvo / Industrija | 26. 08. 2021. u 08:10 Bljesak.info
Stanje namjenske industrije u FBiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat metalaca Federacije BiH i predstavnici sedam sindikalnih poduzeća iz oblasti namjenske industrije upozorili su nadležne da je stanje u ovoj industriji katastrofalno. Njihovi problemi se odnose na neuplaćivanje plaća i doprinosa, kao i rad nekompetentnih uprava i nadzornih odbora. Poduzeća nepovratno propadaju i poručuju da su spremni na generalni štrajk. Svima im je zajednički vlasnik – Vlada Federacije BiH.

BHRT je posjetio kompaniju, odnosno ono što je ostalo od jugoslovenskog giganta Zrak. Firme koja se prostirala na 45 hektra, firme koja je zapošljavala 4500 građana, i firme koja je svoje proizvode i uređaje izvozila u sve zemlje svijeta. Danas drugačija slika. U Zraku je zaposleno tek stotinjak radnika, koji godinama upozoravaju na kriminalne radnje u ovom poduzeću. da se perspektivna imovina rasprodaje, iznajmljuje, da su milijunski gubici Zraka. A sve je kulminiralo posljednjih mjeseci obustavom proizvodnje i protestom radnika.

Pravili uređaje za vojnu industriju, a danas....

''Dva stroja stara 20 godina plaćena su preko 85 tisuća eura, a da pritom uopće nisu u funkciji. Nakon toga kupljene još dvije mašine koje su plaćene 15 tisuća eura stare 30 godina, a realan im je cijena 500 eura. Hala od 7.500 kvadrata u kojoj je bilo preko 200 mašina izmamljena za magacin, a prikazano da je iznajmljeno 5000 kvadrata, znači 2500 kvadrata nestalo, a iznajmljeno po cijeni od 2 KM. Jedan dio zemljišta prodan za 3 milijuna, naplaćen milijun i 300 hiljada, milijun i 700 tisuća nitko ne zna gdje je'', kaže, Emir Kominlija, predsjednik Sindikalne organizacije “Zrak”.

I to je slika namjenske industrije u Federaciji BiH. Zrak koji je pravio uređaje za vojnu industriju sveden je na dvije prostorije. Kriminal nadležni tek trebaju utvrditi. I dok se radnici i uprava uvjeravaju tko je upravu, Zrak nepovratno propada. I nije to samo sudbina Zraka. Mnogi radnici danas se bore za osnovna radnička prava.

''Tražimo svoje plate zarađene, tražimo zdravstveno osiguranje, da nam se redovno uplaćuje, jer se ne uplaćuje, u jeku pandemije mi nismo imali zdravstveno osiguranje, ljudi su se snalazili'', kaže Mirza Pobrić, predsjednik Sindikalne organizacije “Pretis”.

Bez plaće...

''Nenormalno je da u 21 stoljeću mi četiri mjeseca ne dobijemo plaću, topli obrok, da se ne uplaćuju doprinosi za zdravstveno i mirovinsko. Doprinosi uz naše plate nisu skoro 2 godine, posljednjih put u kolovozu 2019.'', Faruk Jusufspahić, potpredsjednik Sindikalne organizacije “Binas” Bugojno.

Ima i svijetlih primjera, poput firmi Igman Konjic i Unis Ginex Goražde koji kažu da za sada nemaju zamjerki na rad uprave, da se poštuju njihova prava, ali da podržavaju borbu svojih kolega. Svi traže jedno reakciju federalnih vlasti i iznalaženje rješenja.

''Ako vlada FBiH ne regulira ovo stanje u namjenskoj industriji mi ćemo odmah ući u pripremanje generalnog štrajka namjenske industrije i točka'', Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca Federacije BiH.

Iz Federalne Vlade odgovora nema, a resorni ministar je u izolaciji. Zato ima obećanja. Obećano je sindikalistima da će naredne sedmice razgovarati s resornim ministrom i federalnim premijerom. Dva su scenarija; dogovor ili generalni štrajk

Kopirati
Drag cursor here to close