Prodaja imovine

Stanje u jablaničkom Granitu: Općina i dalje traži odgovorne

Iz Općine su nezadovoljni stavom da prilikom donošenja bilo kakve sudske odluke nije uključena sama Općina.
Gospodarstvo / Industrija | 01. 02. 2019. u 17:10 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinsko vijeće (OV) Jablanica na sjednici održanoj u utorak, donijelo je zaključak kako je krivac za prodaju imovine poduzeća ''Granit'' d.d. Jablanica – u stečaju, stečajni upravnik Abida Šarića i stečajni sudac Općinskog suda u Sarajevu Hakija Zaimović.

Naime, taj zaključak OV je nastao nakon sastanka predstavnika Općine Jablanica i neformalne grupe građana-radnika jablaničkog poduzeća.

Iz Općine su nezadovoljni stavom da prilikom donošenja bilo kakve sudske odluke nije uključena sama Općina.

''Iako su Općinsko vijeće, Općinski načelnik i Kolegij Općinskog vijeća Jablanica intenzivno pratili dalja događanja i poduzimali određene mjere u cilju rješavanja stanja u poduzeću 'Granit' d.d., Jablanica – u stečaju, iznenađeni smo i izražavamo negodovanje na stav iznesen u aktu poduzeća 'Granit' d.d., Jablanica – u stečaju broj: 41/19 od 17.01.2019. godine u kojem se navodi da stečajni upravnik ne vidi zakonsku osnovanost bilo kakvog angažmana Općinskog vijeća Jablanica i Općinskog načelnika Općine Jablanica u vezi novonastale situacije, iz razloga što su Općinsko vijeće Jablanica i Općinski načelnik jedini, počevši od 2010. godine kada je proglašen stečaj, pružali nesebičnu pomoć i poduzimali sve mjere u skladu sa svojim ovlaštenjima u cilju zaštite imovine, zaštite povjeritelja, te pružanja pomoći radnicima'', stoji u zaključku.

Foto: Općina Jablanica / Sjednica Općinskog vijeća Jablanica, siječanj 2019.

Općinsko vijeće Jablanica, navode, zahtjeva od jedino ovlaštene osobe za zastupanje poduzeća ''Granit'' d.d. Jablanica – u stečaju, stečajnog upravnika, da dosljedno zastupa interese poduzeća, štiti imovinu i radnike poduzeća, kao i interese lokalne zajednice te da, tvrde, svim pravnim sredstvima poduzme sve radnje i mjere u cilju ishoda pozitivnog rješenja u korist Granita.

Nadalje, oni potražuju od Općinskog suda u Konjicu, da zbog osnovanih sumnji u dokazivanju pravnog slijednika preduzeća ''Mile – Stone Consulting'' d.o.o. – Istočno Sarajevo, detaljno razmotri i preispita dostavljene dokaze o potvrđivanju sljedbenosti te od stečajnog upravnika traže da pokrene posebnu tužbu pred nadležnim sudom u vezi preispitivanja valjanosti ugovora o ustupanju potraživanja od 2. travnja 2015. godine, i da kod nadležnog tužiteljstva, navode, pokrene postupak kaznene odgovornosti osoba koja su uključena u ovaj postupak. Odgovornost se traži i od povjeritelja iz Zagreba.

''Općinsko vijeće Općine Jablanica traži od stečajnog suca i stečajnog upravnika da hitno sazovu skupštinu povjeritelja, te razmotre i preispitaju razlučno pravo povjeritelju ''Graniti'' d.o.o. Zagreb, kao i valjanost ugovora na osnovu kojeg je upisana hipoteka nad predmetnom nekretninom'', navode.

Vijeće, navode, preporučuje Vladi i Skupštini HNŽ-a da raspravi novonastalu situaciju u poduzeću ''Granit'' d.d. Jablanica – u stečaju i poduzmu aktivnosti u okviru svoje nadležnosti, stoji u zaključku kojega potpisuje predsjedavajući OV-a, Mate Mijić.

Kopirati
Drag cursor here to close