Plinski rat

Srpska zaprijetila Federaciji

"Prije prekida transporta plina obavijestit ćemo javnost o razlozima prekida i o svim našim pokušajima da se riješi ovaj problem kako bi se nastavila uredna opskrba prirodnog plina", navodi se u dopisu.
Gospodarstvo / Industrija | 07. 02. 2018. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republika Srpska otvoreno je zaprijetia BH-Gasu kako će početkom veljače u potpunosti obustaviti opskrbu Federacije BiH plinom, objavio je Klix.ba.

Ovakav potez uslijedio je nakon što je RS donijela Zakon o plinu Republike Srpske insistirajući da kompanijama u entitetu Federacija BiH naplati tarifu za transport. BH-Gas skoro tri godine ne prihvaća cijenu transporta prirodnog plina koji se transportira plinovodom Karakaj (Zvornik)-Starić (Kladanj) čiji je vlasnik Sarajevo-gas a.d. Istočno Sarajevo.

"Neprihvaćanjem cijena transporta prirodnog plina od BH-Gasa, poduzeće Sarajevo-gas a.d. je dovedeno u ozbiljnu situaciju gdje je prisiljeno obustaviti daljnji transport prirodnog plina. Prekid transporta će se desiti početkom veljače. Točan datum prekida transporta bit će javno objavljen poslije provođenja svih neophodnih radnji", piše u dopisu koji je brojnim institucijama poslao direktor poduzeća Sarajevo-gas Istočno Sarajevo Slavo Krajišnik.

Dopis je, tvrdi Klix, upućen direktoru BH-Gasa Jasminu Salkiću, ministru za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirku Šaroviću, premijerima FBiH i RS-a Fadilu Novaliću i Željki Cvijanović, ministru energetike FBiH Nerminu Džindiću, premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću, tajništvu Energetske zajednice u Beču, Regulatornoj komisiji za energetiku RS-a, Srbija Gasu i Sarajevogasu.

"Prije prekida transporta plina obavijestit ćemo javnost o razlozima prekida i o svim našim pokušajima da se riješi ovaj problem kako bi se nastavila uredna opskrba prirodnog plina", navodi se u dopisu.

Inače, Republika Srpska usvojila je 2015. godine jednostrano tarife koje znače duplo povećanje cijena transporta plina od Zvornika do Kladnja (40 kilometara). Kako saznajemo, trenutno je u tijeku postupak za prvih 19 kilometara gdje Gas Promet - Istočno Sarajevo također traži povećanje transportnih tarifa, odnosno da mu se plaća ono što se nikada nije plaćalo.

S obzirom na to da je proradilo TNG postrojenje u Zvorniku strahuje se da se planira povećanje tarifa preko Srbije i RS-a, da se prodaje gas iz Zvornika u entitetu Federacija BiH.

Problem vezan za tarife i obustavu gasa trenutno je problem kojim se bave entitetski organi izvršne vlasti, tačnije federalni ministar energetike Nermin Džindić (SBB) i ministar energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić (SP).

Poseban problem predstavlja i nedostatak zakona na državnom nivou s obzirom na to da je Ustavom BiH, odnosno članom 3. Ustava BiH jasno definirano kako je transport (samim tim i transport plina) nadležnost institucija BiH.

''Postavlja se pitanje i da li Vijeće ministara BiH može riješiti ovaj problem odlukom dok ne bude donesen zakon, jer su granice s drugim državama i međuentitetska linija razgraničenja u nadležnosti centralnih organa vlasti'', piše Klix i navodi kako je simbolično da će i dio teritorije RS-a ostati bez plina ukoliko obustavi opskrba plinom Federaciji BiH.

"Sarajevo gas a.d. Istočno Sarajevo neradno pristupa prekidu transporta prirodnog plina zbog toga što će doći do potpunog prekida opskrbe potrošača prirodnog plina u BiH, ali smo na to prinuđeni jer skoro tri godine pokušavamo riješiti problem na miran i normalan način, međutim, nema pomaka", navodi se u dopisu Sarajevo-gasa a.d. Istočno Sarajevo.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je danas da Federacija BiH  mora imati alternativu za opskrbu plinom jer u određenim trenucima može doći do ekonomskih ili političkih blokada.

Ministar Džindić je rekao kako su održali hitni sastanak s Nadzornim odborom  i upravom BH-Gasa od kojih su zatražili da se u roku od 30 dana riješi problem, kao i da su u protivnom spremni smijeniti upravu.

''Ono što su iz BH-Gasa ugovorili po aneksu sporazuma iz ožujka 2015 se mora platiti odmah. A ono što je sporno je jednostrano povećanje cijene od Sarajevo-gasa a.d. Istočno Sarajevo koje je došlo nakon toga i o tome treba razgovarati. Mora postojati objašnjenje zašto je došlo do povećanja cijena. Podržavam upravu da ne može prihvatiti enormno povećanje bez objašnjenja, ali ne prihvaćam to što su prestali plaćati ugovorenu obvezu. Ugovorena obveza se mora izvršiti'', naglasio je Džindić.

Ministar Džindić je danas prilikom predstavljanja rezultate rada u 2017. i planova za 2018. godinu, među ostalim, naveo da je Vlada FBiH prioritetnim proglasila projekt Južne plinske interkonekcije BiH i Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close