Nakon stečaja 'Robnih rezervi'

Srpska nema zalihe goriva, čeka se novi zakon

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva su najavili da planiraju u narednoj godini usvajanje novog zakona o nafti i derivatima nafte.
Gospodarstvo / Industrija | 12. 07. 2018. u 11:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj više ne postoje "Robne rezerve", pa time ni zalihe nafte i derivata nafte.

Entitetska vlada, u skladu sa Zakonom o interventnim nabavkama, ima mogućnost da nabavi interventne količine naftnih derivata u slučaju ozbiljnog poremećaja na tržištu ovim energentom.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva su najavili da planiraju u narednoj godini usvajanje novog zakona o nafti i derivatima nafte.

''Vlada RS-a će se odrediti o institucionalnom okviru, mjestu i modelu formiranja, čuvanja i obnavljanja obaveznih rezervi nafte i derivata nafte, te načinu njihovog financiranja i drugim bitnim pitanjima vezanim za skladištenje ovog energenta'', navedeno je u odgovoru iz spomenutog ministarstva na pitanje poslanika SDS-a u entitetskom parlamentu Novaka Motike.

Aktualnim Zakonom o nafti i derivatima nafte definirano je da je javno poduzeće ''Robne rezerve RS''  u obavezi da skladišti obavezne rezerve derivata nafte. Međutim, ''Robne rezerve'' u tom bh. entitetu sada su u stečaju.

Spomenuti zakon je tek djelomično usklađen i sa Direktivnom Europske unije 119/09/EZ, zbog čega u resornom ministarstvu planiraju usvajanje novog.

Zakonom nije precizirano ni interveniranje u smislu cijene goriva, koje je na benzinskim crpkama u RS-u ponovo skuplje u prosjeku oko pet feninga.

Kopirati
Drag cursor here to close