Značajno povećanje

Srbija prošle godina izvezla 897 milijuna dolara oružja

Najveći kupci oružja iz Srbije su Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, SAD.
Gospodarstvo / Industrija | 10. 04. 2019. u 11:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpska obrambena industrija bilježi iz godine u godinu rast izvoza, a prošle godine izvoz naoružanja i vojne opreme porastao je za 13,9 posto.

Najveći kupci oružja iz Srbije su Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, SAD.

V.d. pomoćnika ministra obrane za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je Tanjugu da je prošle godine izdano dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme u vrijednosti od 897 milijuna dolara i da je to dobar pokazatelj.

Najviše izvozimo streljačko naoružanje, streljačku municiju, sve vrste artiljerijske municije, minobacačke mine, raketnu artiljerijsku municiju, minobacače.

Također, povećava se i izvoz visoko sofisticiranih sustava kao što su haubice 105 i 155, samohodni sustavi za upravljanje vatrom i optoelektronika, ističe Miloradović.

„Trend rasta izvoza obrambene industrije Srbije, odnosno deset tvornica u većinski državnom vlasništvu, koje kontroliraju Ministarstvo obrane nastavljen je i u 2018. godini kada je izvoz tih tvornica porastao za 13, 9 posto, u odnosu na 2017., a u odnosu na 2016. godinu čak 45 posto”, rekao je Miloradović.

On ističe da se najviše izvozi na tržišta, gde ujedno izvoze i najsofisticiranije industrije svijeta, odnosno da je najveći broj dozvola izdan za UAE, Saudijsku Arabiju, SAD.

Također veliki iznos dozvola izdan je i za tržište EU, Bugarsku, Rumunjsku, Belgiju, Cipar, Njemačku.

Miloradović kaže i da su proračun za opremanje u regiji prošle godine porasli 2,26 puta u odnosu na prošlu godinu.

„Nova strategija NATO pakta je da se značajno povećaju izdaci za obranu do dva posto BDP-a, prije svega da se povećaju izdaci za osuvremenjivanje vojske. S tim u vezi, trend povećanja izdataka za opremanje naoružanja i vojne opreme u regiji je intenzivan. Neke zemlje su povećale proračun za opremanje i do pet puta”, istaknuo je Miloradović, prenosi Tanjug.

On je dodao da se Srbija trudi da prati taj trend i da je proračun za opremanje i za naoružanje vojne opreme također značajno porastao.

„Postoji vrlo razvijena industrijska suradnja, što se tiče uvoza, uvozimo podsustave, sirovine i repromaterijal iz zemalja okruženja, regije, zapadno-europskih zemalja, ali i istočnih”, rekao je pomoćnik ministra.

Inače, dostignuća srpske obrambene industrije biće predstavljena i na Devetom po redu Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner 2019” koji će se od 25. do 28. lipnja održati na Beogradskom sajmu.

Miloradović kaže da se očekuje rekordan broj posjetitelja, ali i izlagača, kako domaćih, tako i stranih.

 

Kopirati
Drag cursor here to close