Pipistrel Velis Electro

Slovenija proizvela prvi električni zrakoplov na svijetu

Zrakoplov na baterije, "Pipistrel Velis Electro", mali dvosed, namijenjen je za obuku pilota. Može da leti 50 minuta, plus rezerva, što je tipično za upotrebu u školama letenja.
Gospodarstvo / Industrija | 03. 07. 2020. u 12:46 Bljesak.info
Slovenija proizvela prvi električni zrakoplov na svijetu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenačka vazduhoplovna kompanija proizvela je prvi električni zrakoplov na svijetu, koji je certificirala Agencija EU za vazduhoplovnu sigurnost (EASA), što znači da ispunjava sigurnosne standarde i može se koristiti komercijalno.

Zrakoplov na baterije, "Pipistrel Velis Electro", mali dvosed, namijenjen je za obuku pilota. Može da leti 50 minuta, plus rezerva, što je tipično za upotrebu u školama letenja, piše agencija Reuters, prenosi N1.

"Počeli smo da letimo električnim zrakoplovima još 2007, i prije Velis Electro napravili smo još osam zrakoplova. Utvrdili smo sve tehničke pojedinosti i uzeli u obzir mišljenja korisnika kako bi napravili certificiran zrakoplov", rekao je direktor Pipistrel za istraživanja i razvoj, Tine Tomazic.

Certificirani tip zrakoplova znači da se može bez ograničenja koristiti u komercijalne svrhe, i ovo je zaista korak naprijed za vazduhoplovstvo u cjelini, i omogućit će elektrifikaciju i mnogo većih letjelica.
Pipistrel bi ove godine trebalo da isporuči 31 Velis Electro za mušterije u sedam zemalja.

"Ovo je uzbudljiv prodor za vazduhoplovstvo. Ovo je prvi električni zrakoplov koji je EASA certificirala, ali sigurno ne i posljednji, jer zrakoplovna industrija prati nove tehnologije kako bi smanjila buku i štetnu emisiju, i poboljšala održivost letjelica", ocijenio je izvršni direktor EASA, Patrick Ky.

Kopirati
Drag cursor here to close