Cijene idu gore

Skuplja kava u Mostaru: Veliki udar na mostarski ćeif

Iako je kava poskupjela posljednjih godina cijena u kafićima se nije mijenjala.
Gospodarstvo / Industrija | 04. 07. 2018. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijena kave u kafićima u jednoj od najprometnijih mostarskih ulica, Ulici braće Fejić, porasla je s ranijih 1,5 KM na dvije KM, što je izazvalo brojna negodovanja, jer, kako tvrdi jedan od čitatelja portala Bljesak.info ''svi znamo koliko Mostarcima kava znači''.

U razgovoru s jednim mostarskim ugostiteljem saznali smo da upravo sami ugostitelji mogu definirati cijene kava i ostalih pića.

Poskupljenje s razlogom?

'''Ugostitelji sami mogu određivati cijene kave. U odnosu na posljednjih nekoliko godina kava kao sirovina je poskupjela, ali joj se cijena nije mijenjala. Primjerice, prije šest godina cijena kilograma kave je iznosila 27 KM. Tada je kava bila 1,5 KM'', ističe naš sugovornik.

Kaže kako cijena kave u njegovom kafiću iznosi 1,5 KM, iako cijena sirovine iznosi 38 KM po kilogramu.

''Dakle, iako je kava poskupjela posljednjih godina cijena u kafićima se nije mijenjala. Kilogram kave sa šećerom, vrhnjem, kašičicama mene izađe oko 50 KM. Sam kilogram kave plaćam 38 KM'', objašnjava naš sugovornik.

Precizirao je kako 500  plastičnih kašika košta 6 KM, 20 pakovanja vrhnja 18 KM, 1.000 vrećica šećera 13 KM. Dodao je kako su to okvirne cijene i kako ovise od dobavljača od kojeg se nabavljaju  vrhnje, šećer i kašike.

Loša kava tjera goste

Kaže kako različite kvalitete kave, ovisno o dobavljača, po kilogramu koštaju 33 do 45 KM.

''Ugostitelj sam odredi hoće li prodavati kvalitetniju i skuplju kavu. Ako imate lošu kavu, gost će jednom doći i neće se više vratiti'', rekao je.

Rekao je kako od jednog kilograma kave može u prosjeku napraviti 120 kava.

''Prije 15 godina u Mostaru se pokušao napraviti Sindikat ugostitelja, kako bi svi imali iste cijene. Međutim, baš oko toga se nismo dogovorili i Sindikat nikad nije počeo službeno s radom'', rekao je naš sugovornik.

Rekao je kako zasad nije razmišljao o poskupljenju kave.

''Ako bi svi oko mene digli cijenu kave i ja bi to učinio'', rekao je naš sugovornik.

Mostar u sredini

Cijene kava u mostarskim ugostiteljskim objektima variraju.  Doslovno ju je moguće popiti i za marku, ali i za 3,50 KM, ako želite iskustvo prave turske kave.

Uspoređujući cijene kave u Mostaru i ostalim  gradovima BiH, ovaj grad je u kategoriji skupljih gradova u državi. Cijene kave u Mostaru su slične s cijenama kave u Sarajevu, Neumu i Banja Luci.

Kavu za jednu KM moguće je popiti u Tuzli, Goraždu, Gornjem Vakufu, Travniku, a u Fojnici postoje lokali koji kavu prodaju i za 0,5 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close