Vlastima rok 30 dana

Sindikat metalaca: ''Tolerancija će prijeći u radnički bunt ''

''Tolerancija će prijeći u radnički bunt ako se ne poštuju prava radnika'', dodali su sindikalisti.
Gospodarstvo / Industrija | 01. 05. 2021. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Sindikata metalaca BiH okupili su se ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu. Njihov predstavnik Bajro Melez, poručio je kako vlastima daju rok od 30 dana da počnu pregovore o granskim ugovorima. Ako to ne ispune, najavio je: "Idemo u veliki bunt, ovo više nećemo trpjeti".

Foto: N1info / 

Podsjetio je kako ovaj sindikat predstavlja 70.000 radnika, a da se njihovim zahtjevima pridružilo sedam industrijskih granskih sindikata čiji su predstavnici prosvjedovali s njima.

''Naši zahtjevi su da se pod hitno i bez odlaganja utvrdi najniža plaća u FBiH. Ovaj zahtjev je od 2019. godine i tada su ga svi sindikati prihvatili. Pod hitno i bez odlaganja osloboditi privredu visokih nameta. Imamo najveće namete u BiH, preko 70 posto. Mi smo pružili mogućnost Vladi FBiH i poslodavcima da se dogovore, a mi ćemo za dogovor dići ruku. Predstavnici vlasti su pohrlili prije reda da dobiju vakcine. Dajte cjepiva onima koji rade za strojevima i doprinose ovoj zemlji'', rekao je Melez.


Kazao je kako će pregovori s predstavnicima poslodavaca o granskim ugovorima početi u drugoj polovini maja kao bi i “industrijski sindikati imali legalne granske ugovore”. Vlastima su dali rok 30 dana da započnu pregovore. U protivnom, najavili su veliki bunt, piše N1.

Kritizirao je i predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedina Šatorovića. Kazao je kako ih ne zastupa na način na koji treba.

''Radnici žive od minimalnih plaća, nikakvih, grcamo u dugovima. Želimo danas da pošaljemo poruku svima kakva je situacija i što se događa. Biti radnik u BiH je danas jako teško, mobinzi su na poslu. Omladina ide vani jer ne vide ništa pozitivno'', poručio je jedan od radnika iz Sindikata metalaca.

''Želim da poručim nadležnim da nam ESV blokira satnicu ispod prosjeka, to je najniže što jedan radnik može da dobije. Ne znam kome će ova država ostati kad sva omladina odseli'', dodao je njegov kolega

''Tolerancija će prijeći u radnički bunt ako se ne poštuju prava radnika'', dodali su.

Radnici su se uputili pred zgradu Vlade FBiH odakle će poslati poruke nadležnim.

Podsjetimo, u Sarajevu se danas održava veći broj protesta radnika na Praznik rada. Zahtjevi svih su slični – dostojanstven rad, plata za taj rad i dostojanstven život.

Kopirati
Drag cursor here to close