Bjelašnica i Igman

Sezona iz snova na olimpijskim planinama

Uprava Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća ZOI 84 prezadovoljna je posjetom olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu od početka sezone, odnosno od sredine prosinca do sredine siječnja.
Gospodarstvo / Industrija | 02. 02. 2019. u 10:40 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća ZOI 84 prezadovoljna je posjetom olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu od početka sezone, odnosno od sredine prosinca do sredine siječnja.

Samo u mjesec dana, pored sezonskih skijaških karata, prodano je i oko 16.000 pojedinačnih.

Plan je, ističu, na Bjelašnicu i Igman privući što veći broj djece, koja pohađaju škole skijanja i uživaju u ljepotama koje pružaju ove olimpijske planine.

Foto: Anadolija / Ove je godine veliki broj najmlađih polaznika škola skijanja prošao edukaciju

Direktor Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća ZOI 84 Nevres Alispahić podsjetio je da je prethodna uprava napravila sustav vertikalnog transporta, dakle, šestosjed i četverosjed i sustav osnježavanja.

"I mi smo samo nadopunili ono što je trebalo da se uradi. Tako da je u potpunosti završena akumulacija II čija vrijednost 1,2 milijuna KM. Radili smo na uređenju staza. Tu nismo mogli puno da uradimo zbog vremenskih prilika i drugih faktora. S proljećem planiramo da nastavimo realizaciju tih projekata", pojasnio je Alispahić.

Uređene su i neke stvari kada je u pitanju polazna i dolazna stanica četverosjeda i šestosjeda.

Foto: Anadolija / U posljednje dvije godine radilo se na modernizaciji kapaciteta vertikalnog transporta

"Nakon tri, četiri godine, koliko nije radio, dvosjed ponovo radi. Priče koje kruže da četverosjed i šestosjed nemaju upotrebnu dozvolu su neistine. Četverosjed i šestosjed imaju upotrebnu dozvolu. Svi znamo da šestosjed radi redovno, nema nikakvih problema osim vjetrova koji pušu. Krećemo sa pokretanjem četverosjeda, koji bi trebao ovih da se prevozi skijaše", istakao je u razgovoru za Anadolu Agency Alispahić.

Dotaknuo se i škola skijanja koje su vraćene na Bjelašnicu.

"Planiramo da u narednom periodu na Bjelašnicu privučemo što više djece. Imamo određene probleme sa školama skijanja, ali ove godine smo sve pustili kako bi nam se vratila dječja graja", naglasio je direktor ZOI'84.

Među projektima za naredni period je i dječja igraonica.

"Planiramo da napravimo dječju igraonicu na prostoru teniskih terena, a na maloj akumulaciji planiramo nabaviti pedaline, trampoline, lopte kako bi djeca, koja dolaze ovamo, mogla da se zabave. U ljetnoj sezoni planirana je i odbojka na pijesku", rekao je Alispahić.

Foto: Anadolija / U ZOI 84 posebno su prezadovoljni posjetom u dosadašnjem dijelu sezone 

EYOF će "otvoriti vrata"

U ZOI 84 posebno su prezadovoljni posjetom u dosadašnjem dijelu sezone prije svega na Bjelašnici, ali i Igmanu.

"Prezadovoljni smo, barem za ovaj dio sezone. To se vidi u prodaji naših karata. Od 16. prosinca do 15. siječnja prodano je oko 16.000 karata, pored sezonskih i ostalih, jer je pretprodaja bila izuzetno dobra" poručio je Alispahić.

Kantonalno javno komunalno poduzeće ZOI 84 spremno je i za Europski omladinski olimpijski festival (EYOF), koji će od 9. do 16. veljače biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Foto: Anadolija / Na Bjelašnici postoji sustav vertikalnog transporta šestosjed i četverosjed

"U potpunosti smo spremni što se tiče EYOF-a. Jedino nas malo plaše vremenske prilike, jer se najavljuje neko povećanje temperature. Međutim, što se tiče ZOI 84, nordijska staza je pripremljena, prije nekoliko dana održana je i testna utrka. Prošlog vikenda smo imali natjecanje u slalomu i to je bila druga testna utrka i još je ostala za snowboarding i snow park", pojasnio je Alispahić.

Smatra da će EYOF otvoriti vrata za daljnja angažiranja na olimpijskim planinama.

"Bit će nam otvorena mnoga vrata ukoliko EYOF prođe kako treba. Uradili smo aplikaciju prema Europskoj skijaškoj federaciji da održimo eurokupove. Ovih dana pripremamo aplikaciju i za Svjetski kup", dodao je Alispahić.

Da je mnogo toga urađeno na Bjelašnici i da ne planiraju stati na tome smatra i rukovoditelj voznog parka ZOI 84 Suad Jusić.

"Ciklus škole skijanja za siječanj je već iza nas i možemo se pohvaliti da je i ove godine veliki broj najmlađih polaznika škola skijanja prošao edukaciju kako elementarnog tako i naprednog skijanja. Ono što nam je cilj za narednu ski sezonu jeste da se povećaju kapaciteti baby liftova u samom Babinom Dolu. Nadam se da ćemo u narednoj ski sezoni imati bar četiri, pet baby liftova kao što je to nekada bilo", pojasnio je Jusić.

Što se tiče kapaciteta skijaških staza na Bjelašnici i Igmanu, u posljednje dvije godine radilo se i na modernizaciji kapaciteta kako vertikalnog transporta i sustava osnježavanja, tako i mašina za uređenje staza.

"Ove skijaške sezone sigurno imamo mnogo kvalitetnije uređene staze. Imamo i jednu vanjsku stazu koja je zaista povećala prohodnost skijaša odnosno spoj između dijela spust staze i donje kolijevke i na taj način za oko 300 posto povećala kapacitet prolaska skijaša, a samim tim povećala i sigurnosti jer je ranija skijaška staza bila bukvalno tehnološki put. Sada imamo stazu koja je široka 30 metara i koja u potpunosti i sigurno služi kako najmlađim tako i drugim skijašima", rekao je Jusić.

Nada se da će u narednom periodu osigurati dodatne kapacitete skijaških staza.

"Nadam se da ćemo u naredne dvije, tri godine imati novih četiri, pet kilometara staza kako na Bjelašnici tako i Igmanu", pojasnio je Jusić.

Smatra da se s obzirom na veliku posjetu mora raditi, ne samo na povećanju kapaciteta baby liftova nego i povećanju kapaciteta malih skijaških staza za edukacija polaznika škola skijanja.

"Siguran sam da će se već do naredne ski sezone, kako na Bjelašnici tako i na Malom Polju na Igmanu, uraditi jako puno posla i već u narednu ski sezonu ući sa mnogo većim kapacitetima za edukaciju polaznika ski škola", dodao je Jusić.

U siječnju škole skijanja pohađalo 15.000 djece

Reporterska ekipa Anadolu Agency protekli tjedan posjetila je i Malo Polje na Igmanu gdje je u zimskim sportovima uživao veliki broj mališana. Bio je prisutan i manji broj turista.

Selver Merdanović, koordinator na Malom Polju na Igmanu, izjavio je za AA da su im vremenske prilike, kada su škole skijanja u pitanju, ove zimske sezone išle u prilog.

"Svake godine ovdje imamo školi skijanja. U siječnju je kroz škole skijanja prošlo oko 15.000 djece. Ove sezone smo sa novom opremom opremili i ski servis. Imamo oko 140 kompleta - skije, cipele i štapove. Oko 60.000 maraka je vrijednost tog ulaganja", potvrdio je Merdanović.

Foto: Anadolija / Ski servis na Igmanu dobio je oko 140 novih kompleta skija, cipela i štapova

Zadovoljan je stanjem na Malom Polju, međutim, smatra da se može i treba promijeniti mnogo stvari, kada je riječ o ugostiteljskom dijelu.

"Malo Polje je ove sezone radilo kao nikada dosad. Jako velika posjećenost je bila kako vikendima tako i radnim danima", izjavio je Merdanović.

Bilo je razgovora, kako je kazao, da se nabave još dvije ski trake za škole skijanja kako bi mogli primiti još djece i rasteretiti pet liftova, koji rade na ovoj olimpijskoj planini.

"Sada smo u fazi nekih pregovora da ovdje napravimo zip line. Imamo dječji zabavni park koji funkcionira posljednje tri, četiri godine i jako smo zadovoljni. U posljednje vrijeme imamo veliku koncentraciju gostiju iz istočnih zemalja. I Malo Polje ne radi samo ova tri mjeseca nego radi cijelu godinu", dodao je Merdanović.

Kopirati
Drag cursor here to close