U dlaku

Šarović: Odgođeno uvođenje sankcija Energetske zajednice Bosni i Hercegovini

Iako je bilo najavljeno, Energetska zajednica danas nije proširila sankcije protiv BiH zbog kršenja obaveza iz Sporazuma o Energetskoj zajednici.
Gospodarstvo / Industrija | 13. 12. 2019. u 13:41 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Mirko Šarović

Iako je bilo najavljeno, Energetska zajednica danas nije proširila sankcije protiv BiH zbog kršenja obaveza iz Sporazuma o Energetskoj zajednici.

''Uspjeli smo, nakon iscrpne diskusije, da osiguramo da sankcije Bosni i Hercegovini ne budu uvedene. Naši stavovi su bili podržani od još nekih zemalja članica i jednostavno na kraju nije postignut  konsenzus da glasaju za uvođenje sankcija. Nadam se da će entitetske vlasti ovo dodatno vrijeme pametno iskoristiti i dati suglasnost za usvajanje ključnih dokumenata kao što su Zakon o električnoj energiji i Odluka o tečnim naftnim gorivima. Zakon o električnoj energiji i plinu BiH, koje je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u proceduru uputilo još prije dvije godine, potrebno je hitno usvojiti i time, pored sankcija, spriječiti daljnje štete koje trpi energetski sektor, ali i svi građani'', ističe ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Na sastanku je dogovoreno da se status svake zemlje u okviru Europske zajednice,  pojedinačno razmotri, u prvoj polovici naredne godine.

Podsjećamo, prethodno je iz Tajništva EZ najavljeno da će Ministarski savjet EZ produžiti postojeće sankcije zbog neimplementiranja mjera iz sporazuma, te da će dodatne sankcije biti u vidu suspenzije prava zemlje u okviru Zajednice.

Ove mjere najavljene su zbog neispunjavanja obaveza u sklopu Drugog energetskog paketa u sektoru plina, zbog neispunjavanja Direktive o količini sulfata u gorivima i zbog neispunjavanja obaveza iz Trećeg energetskog paketa.

Kopirati
Drag cursor here to close