Pozitivan preliminarni izvještaj

Šarović: BiH na korak do izvoza mesa peradi u EU

Preliminarni izvještaj inspekcije EU za izvoz mesa peradi pozitivan
Gospodarstvo / Industrija | 09. 10. 2017. u 14:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da je Inspekcija Europske komisije za zdravlje, hranu, reviziju i analizu, koja je boravila u BiH od 26. rujna do 6. listopada, u preliminarnom izvještaju dala pozitivno mišljenje za izvoz mesa peradi u EU.

Pojasnio je da će za oko tri tjedna biti poznat službeni izvještaj inspekcije nakon kojeg će, ukoliko i on bude pozitivan, dozvole za izvoz i tzv. EU brojeve izdavati Ured za veterinarstvo BiH, piše Fena.

Inspekcija je u preliminarnom izvještaju navela da postoji sveobuhvatan i dokumentiran sustav službenih kontrola u proizvodnji mesa peradi i proizvoda od mesa peradi, koji uključuje redovne kontrole u objektima a sustav službenih kontrola je podržan od mreže službenih laboratorija koje su u stanju da osiguraju pouzdane rezultate testiranja.

Ističu da je, generalno, inspekcijski tim primijetio značajna poboljšanja u sustavu službenih kontrola uključujući i akreditaciju službenih laboratorija i uvjete u objektima, te da procedure koje je uspostavio Ured za veterinarstvo BiH od inspekcije u 2012. mogu osigurati da odobreni objekti ispunjavaju relevantne zahtjeve Europske unije.

Šarović je precizirao da su za inspekcijski pregled bile prijavljene dvije klaonice i dva pogona za preradu mesa te po jedna laboratorija u Sarajevu u Banja Luci i da će, ukoliko uspijemo u ovom poduhvatu to biti priznanje za zemlju ravno dobivanju dozvole za izvoz mlijeka u EU.

Naglasio je da će glavno tržište u EU za bh. peradare biti Hrvatska i da oni trenutno, na druga tržišta, izvoze oko 10.000 tona a sposobni su za izvoz najmanje 15.000 tona.

''Nakon pilećeg mesa pristupit ćemo aktivnostima za dobivanje dozvole za izvoz svih vrsta mesa i hrane životinjskog porijekla u Rusiju i nadomak smo tog cilja'', rekao je Šarović.

Inspekcija EU obišla je kandidirane kompanije iz BiH a to su "Ovako" i "BroviS" (iz sastava "Akova Group"), te "Madi" i "Agreks".

Kopirati
Drag cursor here to close