Naša stranka

Sanela Klarić: Sumnjivo povećanje sredstava za projekt Vjetroelektrane Podveležje

Povećanje za projekt Vjetroelektrane Podveležje u proračunu Federacije za 2020. godinu iznosi 52.000.000 KM. To povećanje pravda se činjenicom da je došlo do izmjene projekta, a jedina izmjena koja se dogodila je povećanje instalirane snage za 6 mW.
Gospodarstvo / Industrija | 17. 12. 2019. u 16:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH je 2011. je podržala projekt Vjetroelektrane Podveležje. Međutim, kako navodi Naša stranka u današnjem priopćenju za javnost, u njegovu realizaciju nikad se nije krenulo.

Tvrde kako unatoč tome, od 2011. do danas Vlada FBiH svake godine planira investiciju u ovaj projekt i svake godine ta investicija je veća. Ove godine, sa 110 milijuna povećana je na 162 milijuna KM.

Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Zastpuničkom domu Parlamenta FBiH, smatra da bi se ulaganja u taj projekt trebala smanjivati jer, kako kaže: ''Troškovi realizacije sličnih projekata u svijetu se smanjuju, a razlog tome je masovnije korištenje ove tehnologije. U državama u kojima se vlast prema investicijama odnosi domaćinski, ona prati tržišna kretanja i povećava instaliranu snagu i kvalitetu projekta u skladu sa novim, povoljnijim tržišnim cijenama''.

Povećanje za ovu investiciju u proračunu Federacije za 2020. godinu iznosi 52.000.000 KM. To povećanje pravda se činjenicom da je došlo do izmjene projekta, a jedina izmjena koja se dogodila je povećanje instalirane snage za 6 mW.

Klarić je danas na sjednici Parlamenta FBiH postavila pitanje o opravdanosti ukupnog povećanja investicije koje u okolnostima smanjenja tržišnih cijena, kako kaže, ne može biti opravdano.

''S obzirom na činjenicu da se svake godine na ovaj projekt utroši nekoliko miliona, investicija i nakon povećanja snage, a radi umanjenih tržišnih cijena nakon devet godina od početka projekta, ne bi smjela prelaziti cifru iz 2011. godine. Trebala bi biti i manja. Sve drugo izaziva sumnju u opravdanost utroška, posebno jer povećanje iznosi 52 miliona, uglavnom osiguranih iz kredita koje će vraćati građani“, rekla je Klarić.

Dodatnu Sumnju stvara i činjenica da se povećanje instalirane snage dogodilo u samoj viziji projekta, a ne na konkretnoj vjetroelektrani koja nije izgrađena te je pitanje hoće li i kad će uopće biti, pitaju se iz naše stranke.

Klarić ipak ovaj projekt smatra jednim od najinovativnijih i najprosperitetnijih kad je u pitanju energetski sektor: „''Podržavam ga, ali pod uvjetom da se investicije planiraju i troše na domaćinski način''.

Kopirati
Drag cursor here to close