SAD se sprema da Turskoj isporuči još dva aviona F-35
Lockheed Martin F-35 Lightning II je višenamjenski jednomotorni borbeni zrakoplov pete generacije namijenjen za blisku zračnu podršku i borbu te napade na zemaljske ciljeve.

SAD se sprema da Turskoj isporuči još dva aviona F-35

Gospodarstvo / Industrija | 20. 03. 2019. u 12:34 Bljesak.info / Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država spremaju isporuku još dva borbena aviona F-35 Republici Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik programa vezanog za avione F-35 Joe DellaVedova za AA je kazao kako se program obuke pilota i isporuke aviona turskih snagama sigurnosti odvija po ranije utvrđenom planu.

"Turska trenutno ima dva aviona F-35 u zračnoj bazi Luke u Arizoni u kojoj je u tijeku i obuka turskog osoblja. U završnoj fazi je i priprema isporuke još dva aviona Turskoj", kazao je DellaVedova.

On je također kazao da bi prva dva turska aviona F-35 s obučenim osobljem u Tursku trebali stići već u studenom ove godine.

Video: Turski F-35

Prva dva aviona F-35 Turska je preuzela u lipnju prošle godine, a službena Ankara od SAD-a planira kupiti ukupno 100 takvih aviona. Turska se u program proizvodnje aviona F-35 uključila još 2002. godine i do sada je u te svrhe uložila 1,25 milijardi dolara.

Turska je od 2011. godine intenzivirala jačanje zračnih obrambenih kapaciteta zbog sigurnosnih prijetnji u regiji.

Nakon propalih pregovora o kupovini američkog protuzračnog sustava Patriot, Turska je 2017. godine odlučila da od Rusije kupi sofisticirani obrambeni sustav S-400. Takav potez Ankare je izazvao negodovanje iz Washingtona.

Niz američkih vojnih dužnosnika i analitičara traže da SAD ne isporuči Turskoj avione F-35 ako Turska dobije ruske sustave S-400. Tvrde da bi tako Rusija indirektno mogla dobiti ključne parametre o američkim avionima.

Turski ministar obrane Hulusi Akar je kazao kako kupovina ruskog obrambenog sustava S-400 za Tursku ne predstavlja pitanje izbora, već prijeke potrebe.

Kopirati
Drag cursor here to close