Bloomberg

Rusija drži 'keca' u rukavu zbog kojeg može pobijediti u naftnom ratu

Prema ocjenama analitičara „Bank America“ i „Raiffeisen“, prednosti Moskve su niski troškovi proizvodnje, razvijena infrastruktura, fleksibilan porezni sustav i plivajući kurs rublje.
Gospodarstvo / Industrija | 12. 03. 2020. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:ashdesing / Ilustracija

Rusija je možda jedini proizvođač nafte čija proizvodnja može da opstane pri cijeni 15-20 dolara za barel, piše agencija „Bloomberg“.

Prema ocjenama analitičara „Bank America“ i „Raiffeisen“, prednosti Moskve su niski troškovi proizvodnje, razvijena infrastruktura, fleksibilan porezni sustav i plivajući kurs rublje.

Agencija ističe da ruski proizvođači dio prihoda odbijaju u dolarima, a troše u rubljama. Na taj način, oni mogu ulagati u proizvodnju dok su njihovi konkurenti prinuđeni da skrešu te troškove.

Ranije je „Bloomberg“, pozivajući se na različite izvore priopćio da je Saudijska Arabija predložila da se u Rotterdam isporuči nafta tipa „Arabic light“ po cijeni približno 25 dolara za barel, što je veliki popust u usporedbi sa cijenom ruske nafte „Urals“.

Pored toga, navedeno je da su europske rafinerije nafte dobile od saudijskog „Saudi Aramco“ prijedloge za ograničenja isporuka nafte, koji značajno prevazilaze tradicionalne količine.

Sporazum OPEC plus

Sporazum OPEC-a i zemalja izvan te organizacije (OPEC plus) o smanjenju proizvodnje nafte na snazi je od početka 2017. godine. Sporazum se više puta produživao, a uvjeti se mijenjali. Do kraja 2019. godine sporazum je predviđao smanjenje proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno u odnosu na nivo iz listopada 2018. godine, a za tekući kvartal Savez je smanjio proizvodnju nafte za 1,7 milijuna barela.

Kako je ranije podsjetio ruski ministar energetike Aleksandar Novak, postojeći sporazum ističe 1. travnja 2020. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close