"S-500"

Rusi napravili prvo svemirsko oružje

Ruski izvori napominju da nijedan postojeći obrambeni sustav nije u stanju pogađati mete na tolikim visinama, a "S-500" bit će prvi na svijetu sposoban za obranu države od prijetnji iz svemira.
Gospodarstvo / Industrija | 21. 03. 2019. u 11:30 Bljesak.info
Kopirati

Rad na novom ruskom sustavu protuzračne obrane /PVO/ "S-500" u strogoj je tajnosti, ali iz ruske vojske najavljuju da će to biti prvo oružje za djelovanje iz svemira i da će obarati ciljeve na visini od 100 kilometara.

Ruski izvori napominju da nijedan postojeći obrambeni sustav nije u stanju pogađati mete na tolikim visinama, a "S-500" bit će prvi na svijetu sposoban za obranu države od prijetnji iz svemira.

"S-500 prometej" bit će opremljen hipersoničnom raketama smještenim u lansere koje proizvodi koncern "Almaz Antey", a brzina navođene rakete ultradalekog dometa "40N6", koja je dio tog sistema, iznosit će devet mahova /oko 10.800 kilometara na sat/. 

Glavna odlika ove rakete jeste sposobnost da samostalno otkrije ciljeve u svemiru i uništi ih. Ranije su sve to obavljali povezani radari, ali sada će dio njihovog posla, u slučaju gubitka komunikacije sa Zemljom, vršiti same rakete. 

Pri tome će radarski sustavi i dalje biti dopremani za "S-500", ali će svaki od njih biti prilagođen za nove zadatke. 

Pojedini radari će imati zadatak da pronalaze avione i helikoptere, drugi će tragati za krstarećim raketama koje lete ka meti, treći će locirati balističke rakete na velikim visinama, dok će četvrti biti specijalizirani za traženje meta u svemiru. 

Prema navodima ruskih izvora, koje prenosi "Ruska riječ", konstruktori eksperimentiraju sa raznim bojevim glavama za "40N6", ali rezultati još nisu objavljeni. 

Prema podacima iz otvorenih izvora, "S-500 prometej" već sada je u stanju da uništava leteće objekte na udaljenosti do 500 kilometara, a koliki će biti konačni domet radarske komponente ovog sustava, kao i raketa koje će se naći u sklopu cijelog kompleksa i dalje je vojna tajna. 

Glavna razlika između "S-500" i svih drugih PVO jeste sposobnost ovog sustava da vidi i obara mete u prečniku oko sebe. 

Njegov konkurent, oličen u američkom sustavu "MIM-104 patriot", radi samo u "predeterminiranom smjeru", pod uglom od 180 stupnjeva. Uz to, za razmještanje lansera "patriot" i njihovo prebacivanje u borbeni poredak potrebno je oko pola sata. 

Međutim, izdvojiti toliko vremena jednostavno je nemoguće kada stižu rakete, i to brzinom koja premašuje nekoliko tisuća kilometara na sat. Konačno, maksimalni domet američkog sustava je 200 kilometara, dok maksimalni domet "S-400" prevazilazi tu distancu, a "S-500" će tu granicu još više pomjeriti, prenosi Srna.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati