Afera namještaj

Rus poručio: Svi ćete dobiti svoj novac

Kupci su avansno uplatili čitav iznos za željeni komad namještaja, međutim prije nego što im je on isporučen, sve prodavaonice, ne samo u BiH, nego i u regiji su doslovno preko noći zatvorene
Gospodarstvo / Industrija | 03. 06. 2019. u 11:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogobrojni građani BiH oštećeni su za tisuće maraka, nakon što su kupili namještaj u nekoj od prodavaonica salona “Nefa namještaj”, ali ga nikada nisu dobili.

Kupci su avansno uplatili čitav iznos za željeni komad namještaja, međutim prije nego što im je on isporučen, sve prodavaonice, ne samo u BiH, nego i u regiji su doslovno preko noći zatvorene, a građani nemaju kome da se obrate. Oštećeni su također i zaposlenici “Nefa” salona kojima nisu izmirene plaće, prenosi Dnevni list.

Akcijama privlačili kupce

Prije nepunih godinu dana ”Nefa namještaj” je otvorio svoju poslovnicu u Mostaru. Veliki broj stanovnika Hercegovine je kupovao namještaj u ovoj trgovini, akcije su stalno bile na snazi, što je dodatno privlačilo kupce. I onda su nestali preko noći. I to ne samo u Mostaru nego i u ostatku BiH, te u Srbiji gdje su imali tvornicu.

Društvene mreže preplavljene su raspravama i komentarima korisnika koji su na isti način ostali bez svog novca i namještaja. Brojni kupci su prevareni i u Mostaru i Bijeljini, gdje su također radnje ovog ruskog proizvođača zatvorene.

''Nefa“ je proteklih dana napravila kaos i u Srbiji, a kako pišu tamošnji mediji “ova kompanija je doslovno pobjegla iz Srbije i ostavila više od 500 radnika na cjedilu, te je oštetila stotine kupaca kojima nije isporučila plaćenu robu”.

Kako pišu srbijasnki mediji, riječ je o ruskoj kompaniji namještaja “Spilit“, a prema podacima Agencije za privredne registre Srbije 49 posto “Spilita” je u vlasništvu beogradskog “Hollodexa“, a 51 posto u vlasništvu ruskog partnera “OOO Korolj Divanov” dok je “ Hollodex” stopostotni vlasnik “Nefa namještaja”. Prema pisanju “Blica”, iza obje tvrtke stoji i ruski biznismen Andrej Hodasevič, vlasnik dvije velike tvornice namještaja u Rusiji.

Oglasili se u Srbiji, na BiH zaboravili

Ova kompanija je u Vranju 2017. godine započela proizvodnju namještaja. U veljači ove godine je otvorila novi pogon i u Somboru. U Srbiji imaju 34 prodajna salona, isključivo u tržnim centrima. Prodavaonice “Nefa namještaja” u BiH su se otvorile prošle godine, a sjedište firme je registrirano u Bijeljini.

Ova kompanija je ugasila i profile na društvenim mrežama te web stranice, da bi na službenoj srbijanskoj web stranici osvanulo obavještenje kupcima i radnicima ove kompanije u Srbiji.

''Iskreno se izvinjavamo zbog stresa koji ste pretrpjeli na osnovu medijskih objava o “ruskim lopovima i prevarantima” koji su ukrali vaš novac i pobjegli iz zemlje. To nije točno. Sve do prošlog mjeseca smo redovno financirali poslovanje kompanija, pri čemu je visina ulaganja tijekom travnja premašila pola milijuna eura. Naši zaposleni su i pored donijete odluke o zatvaranju kompanije nastavili redovno da vam isporučuju namještaj sve do 23.05. prema planu trebalo je da sva potraživanja kupaca budu osigurana namještajem i riješena.

Nažalost, poslije neistinitih objava u medijima izbila je konfuzija u magacinu, te više nismo u mogućnosti da vam isporučujemo namještaj zbog opasnosti po vas i naše zaposlene. Želimo da vas uvjerimo da niko od naših kupaca i zaposlenih neće biti prevaren. Svi ćete dobiti svoj novac'', napisao je investitor “Nefa projekta”, Andrej Hodasevič. Nitko iz ove kompanije se nije oglašavao kada je u pitanju rješavanje ovog problema u BiH.

Obeštetiti prevarene građane

Iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača BiH su kazali da su do dobili nekoliko prijava nezadovoljnih kupaca kada je u pitanju ovaj slučaj.

''Zatvaranje poslovnica ovog salona namještaja izazvalo burna negodovanja potrošača. Institucija ombudsmana je tijekom imala nekoliko telefonskih prijava potrošača, kako iz Republike Srpske, tako i iz Federacije BIH, što ukazuje da se radi o alarmantnoj pojavi koja je posljedica nepoštene prakse trgovca'', naveli su iz Institucije ombudsmana.

Podsjetili su da Zakon o zaštiti potrošača u BiH na jasan način regulira obavezu trgovca da obavlja trgovinsku djelatnost na pošten način odnosno na način koji nije u suprotnosti sa dobrim poslovnim običajima. Također, navedeni Zakon propisuje prekršajnu novčanu kaznu u iznosu od 2.500 KM – 5.500 KM za trgovca koji prodaje proizvod na način koji je u suprotnosti sa dobrim poslovnim običajima. Cijeneći navedene zakonske propise i prijave potrošača, nameće se zaključak da je u pitanju nepoštena poslovna praksa trgovca koja nanosi štetu osnovnim pravima i ekonomskim interesima potrošača.

''S tim u vezi, Institucija ombudsmana će čim prije, a u suradnji sa nadležnim službama za inspekcijske poslove poduzeti određene mjere kako bi se prevazišla predmetna problematika te kupci na adekvatan način bili obeštećeni'', navode iz ove institucije, prenosi Dnevni list.

 

Kopirati
Drag cursor here to close