Stanje u FBiH

Zastarjela oprema i smanjena vidljivost uzrok svakodnevnim ozljedama rudara

Zastarjela i dotrajala oprema, smanjena vidljivost u jamama, uski i klizavi putevi - samo su neki od uzroka rudarskih ozljeda.
Gospodarstvo / Industrija | 10. 01. 2020. u 21:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez Sindikata radnika zaposlenih u rudnicima u Federaciji u kontinuitetu upozorava da je uvjete u kojima rade rudari hitno potrebno podići na višu razinu, prije svega ulaganjima u mehanizaciju, ali i pospješivanjem uvjeta rada, javlja FTV.

Zastarjela i dotrajala oprema, smanjena vidljivost u jamama, uski i klizavi putevi - samo su neki od uzroka rudarskih ozljeda kojih je u prošloj godini na području Tuzlanskog kantona zabilježeno 460.

Pročitajte još

Sigurnost u rudnicima na području Federacije, a posebno Tuzlanskog kantona mora biti poboljšana, stav je i stručnjaka. Broj od 460 ozljeda na godišnjoj razini je zabrinjavajući, iako je pretežno riječ o lakšim ozljedama koje su registrirane. Prije dvije godine u Rudniku lignita Mramor poginuo je jedan rudar. Oprema koju rudari koriste je već odavno zastarjela.

Uvjete rada u ovom rudniku poboljšala bi nabavka širokog mehanizovanog čela, proizvodnja bi mogla biti podignuta na višu razinu, a samim tim i broj ozljeda na radu, ali i rudarskih nesreća bi bio smanjen.

"U našim rudnicima mehanizacija je jako zastarjela, sama tehnoilogija je relativno primitivna i mi ako želimo da dobijemo određene tone, onda se ide na uštrb sigurnosti", objašnjava Sabid Zekan, profesor na Rudarsko-građevinsko-geološkom fakultetu u Tuzli.

Svi su svjesni činjenice da bi modernizacijom opreme i ulaganjem u sigurnost bila povećana produktivnost radnika, za šta treba vremena. No, ono što se odmah može uraditi jeste izbjeći ozljede.

Federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović navodi da se to može postići boljom organizacijom, većim angažiranjem službi zaštite, nadzorom službi osoblja, a najviše edukacijom radnika - da se primjenjuju mjere zaštite na radu i da pravilno koriste sredstva rada.

Sigurnost i u drugim rudnicima u Federaciji nije na zadovoljavajućoj razini i lakše ozljede se događaju svakodnevno. Pravilnom primjenom određenih procedura i boljim uvjetima rada barem se sigurnost radnika koji rade u jamama može poboljšati.

Kopirati
Drag cursor here to close