Masovni prosvjedi

Rudari izlaze na ulice: Elektroprivreda BiH neće obnoviti opremu, a traži ispunjavanje norme

Povod za prosvjede je aktualna situacija u rudnicima u okviru Koncerna Elektroprivrede BiH.
Gospodarstvo / Industrija | 17. 11. 2021. u 07:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH danas u Tuzli organizira izvanrednu sjednicu na kojoj će razmatrati odluku o izlasku na masovne prosvjede 23. studenoga u Sarajevu.

Povod za prosvjede je aktualna situacija u rudnicima u okviru Koncerna Elektroprivrede BiH, s posebnim osvrtom na najavljenu primjenu novih pravilnika o radu i radnom učinku u Rudnicima uglja Kreka.

Kako je za Oslobođenje kazao Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH, primjenom novih pravilnika prekršile bi se odredbe granskog kolektivnog ugovora.

"S ovim potezom, najavom o jednostranoj primjeni novih pravilnika od Koncerna EPBiH, u potpunosti se ruši koncept socijalnog dijaloga, jer ovakva odluka je donesena bez usuglašavanja sa Sindikatom i vijećem zaposlenika. Ako se primijene novi pravilnici, time će se prekršiti i kolektivni ugovor, jer će novi pravilnici zamijeniti stare koji su proizašli iz kolektivnog ugovora i time će se narušiti nivo ostvarenih prava radnika u rudnicima Koncerna EPBiH", kazao je Husić.

Podsjećamo, problemi u Rudnicima uglja Kreka traju posljednjih nekoliko mjeseci, a kulminirali su nakon odluke uprave rudnika i EPBiH da na prestanak rada pošalju 111 rudara ovog rudnika početkom kolovoza.

Ovakvu odluku EPBiH je donio nakon što Kreka nije ispunila plan proizvodnje, koji, kako rudari tvrde, nije ni mogao biti ispunjen, jer je oprema s kojom rudari rade zastarjela i jer EPBiH nije uložilo ranije usuglašeni novac u modernizaciju rudnika.

Najveći problem je predstavljao površinski kop Dubrave, u kojem je proizvodnja stopirana na nekoliko mjeseci zato što je firma TTU Energetik, čiji je EPBiH vlasnik, nekoliko mjeseci kasnila s popravkom tračnog sustava prijevoza uglja unutar rudnika.

Rudari poručuju da su jedinstveni i da neće dozvoliti manipuliranje istinom niti će dozvoliti ovakvo poigravanje s ljudskim sudbinama.

"Uvjeren sam da ćemo imati jednoglasnu podršku svih sindikalnih organizacija, jer ako EPBiH i uprave rudnika u ovakvoj situaciji u društvu pokušavaju uništiti socijalni dijalog i narušiti nivo ostvarenih prava radnika, mi ćemo izaći na ulice i pozvati na odgovornost sve one koji su doveli do ovakvog stanja, a na kraju zatražiti smjenu odgovornih u EPBiH i u rudnicima", dodao je Husić.

Kopirati
Drag cursor here to close