SEESAC

Rekordan broj državnih institucija sudjelovao u uništavanju oružja

Ovom aktivnošću želimo podsjetiti građane BiH na opasnosti od nekontroliranog korištenja ili skladištenja vatrenog oružja koje koje prijete njima, njihovim obiteljima i njenim zajednicama”, rekao je Ermin Pešto.
Gospodarstvo / Industrija | 12. 12. 2017. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupno 11 policijskih agencija je 09. prosinca uništilo preko 2.400 komada malog oružja i lakog naoružanja (SALW) u industrijskoj topionici željeza u Banja Luci, što je do sada rekordan broj institucija sigurnosti koje su sudjelovale u jednom ovakvom događaju.

Uništavanje malog oružja i lakog naoružanja je financirala Europska unija (EU), uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), Centra za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Europi (SEESAC), i institucija vlasti u Bosni i Hercegovini. SALW su prikupile policijskih agencija kroz različite aktivnosti provođenja zakona i kroz određen broj dobrovoljnih predaja oružja građana Bosne i Hercegovine.

Cilj događaja je da podigne nivo javne sigurnosti kao i da smanji rizik nelegalne trgovine SALW-a, značajno umanjujući broj oružja u Bosni i Hercegovini.

Događaj su otvorili Ermin Pešto, predsjedavajući Koordinacijskog odbora za kontrolu SALW-a u Bosni i Hercegovini, Richard Wood, šef Odjela za vladavinu prava pri Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH i Slobodan Tadić, rukovoditelj odjela Pravda i sigurnost, UNDP BiH.

''Ovom aktivnošću želimo podsjetiti građane BiH na opasnosti od nekontroliranog korištenja  ili skladištenja vatrenog oružja koje koje prijete njima, njihovim obiteljima i njenim zajednicama”, rekao je Ermin Pešto.

''Ovakvi napori pomažu smanjenju vjerojatnoće da se oružje prokrijumčari preko granica, te povećanju nacionalne, regionalne, kao i sigurnosti u Europskoj uniji. Europska unija je osigurala za SEESAC 6.500.000 eura između 2017. i 2019. godine, za kontrolu i uništavanje nelegalnog oružja u regiji. Europska unija je predana u stvaranju sigurnijeg okruženja za sve, smanjenju kriminala i podršci agencijama za provedbu zakona", rekao je Richard Wood.

Sa preko 6,000 komada oružja uništenog od početka godine i rekordnog broja javnih institucija koje su sudjelovale u događaju uništavanja, Bosna i Hercegovina još jednom naglašava svoje opredjeljenje za borbu protiv nelegalne trgovine oružjem, te za sigurnost svojih građana i cijele regije. 

U jugoistočnoj Europi, nelegalna trgovina SALW-a i pripadajuće municije još uvijek predstavlja opasnost za sigurnost i stabilnost u regiji. Od 2002. godine, SEESAC je pomogao vlastima u regiji jugoistočne Europe da unište preko 320 000 komada SALW-a.

Od početka ove godine, u okviru ODLUKE VIJEĆA EU  (CFSP) 2016/2356, SEESAC je koordinirao slične događaje uništavanja na Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji, pomažući vlastima u regiji da pošalju jasnu poruku važnosti podizanja svijesti i radeći protiv opasnosti koje predstavlja višak, slabo osigurano i nelegalno vatreno oružje u jugoistočnoj Europi. 

Slične aktivnosti uništavanja su planirane u regiji u periodu 2017 – 2019. SEESAC je zajednička inicijativa UNDP-a i Vijeća za regionalnu suradnju (RCC). www.seesac.org

Kopirati
Drag cursor here to close