U nebesa

Rastu cijene nafte

Potražnja za naftom bit će povećana za pola milijuna barela dnevno pošto energetski sektor i teška industrija prelaze sa skupljeg energenta.
Gospodarstvo / Industrija | 14. 10. 2021. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijena nafte na svjetskom tržištu danas je u porastu za jedan posto nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) objavila da će rekordne cijene plina pojačati potražnju za naftom, a Saudijska Arabija je odbacila pozive Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) za dodatne isporuke.

U Londonu je cijena sirove nafte "brent" iz Sjevernog mora veća za 87 centi ili 1,1 posto i sada je 4,05 dolara po barelu, prenosi Srna.

U New York je cijena svijetle sirove nafte porasla za 77 centi ili jedan posto i iznosi 81,21 dolar po barelu.

Prema podacima IEA, potražnja za naftom bit će povećana za pola milijuna barela dnevno pošto energetski sektor i teška industrija prelaze sa skupljeg energenta.

U svom mjesečnom izvještaju, IEA je povećala predviđanja za globalnu potražnju nafte za 170.000 barela dnevno na 5,5 milijuna barela za ovu godinu i za 210.000 barela dnevno na 3,3 milijuna barela za sljedeću.

Agencija je izrazila očekivanje da će potražnja za naftom u narednoj godini porasti na 99,6 milijuna barela dnevno, nešto iznad razine prije pandemije.

Kopirati
Drag cursor here to close