Južna interkonekcija

Prve isporuke plina putem plinovoda preko Posušja očekuju se 2023. godine

Radi se o plinovodu koji od granice Hrvatske i BiH vodi preko Posušja do Novog Travnika sa odvojkom za Mostar i on će biti spojen na postojeći transportni sistem.
Gospodarstvo / Industrija | 31. 05. 2019. u 11:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BH-Gas je u proteklom razdoblju proveo sve pripremne aktivnosti kako bi ste stekli uvjeti za objavu tendera za izradu studije utjecaja na okoliš i studije izvodljivosti za projekt Južne interkonekcije, priopćeno je iz te kompanije.  

Na web stranici BH-Gasa i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) danas je objavljen poziv za odabir konzultanta za izradu Studije izvodljivosti i Studije uticaja na okolinu i društvo za plinovod Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Hrvatska, čime je službeno i započeta realizacija projekta Južne interkonekcije. 

Za izradu navedenih studija BH-Gas je dobio grant sredstava od USAID-a, koja će se realizirati preko EBRD-a. Cjelokupan proces javne nabavke će se provesti preko EBRD portala za elektronske nabave (EBRD Client E-Procurement Portal). 

Vlada Federacije BiH je uvažavajući značaj pitanja sigurnosti opskrbe za potrošače prirodnog plina, prethodno za ovaj projekat donijela zaključak o strateškom interesu istog za Federaciju BiH, te je zadužila resorno Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i BH-Gas da intenziviraju aktivnosti na njegovoj realizaciji. 

Radi se o plinovodu koji od granice Hrvatske i BiH vodi preko Posušja do Novog Travnika sa odvojkom za Mostar i on će biti spojen na postojeći transportni sistem. 

Realizacijom projekta, Bosna i Hercegovina /Federacija BiH bi pored novog pravca opskrbe prirodnim plinom dobila pristup novim izvorima prirodnog plina kao što su planirani LNG terminal Krk u Hrvatskoj, skladišta prirodnog plina u susjednim zemljama, izvori plina iz Kaspijske regije i drugi. Time bi se osigurala pozdanost i sigurnost opskrbe prirodnim plinom potrošača na  postojećem kao i novom planiranom pravcu, ističu iz BH-Gasa. 

Istovremeno, kako se navodi,  sa izradom studija, planirana je i izrada Idejnog projekta sa elaboratom eksproprijacije za čiju namjenu su također obezbjeđena grant sredstva od Europske komisije.   

Izrada navedene dokumentacije je prvi korak ka realizaciji nove interkonekcije s krajnjim ciljem  ishođenja okolinske dozvole i urbanističke suglasnosti, nakon čega se očekuje izrada glavnog projekta i u konačnici izgradnja plinovoda i svih pripadajućih objekata. 

Prve isporuke prirodnog plina putem plinovoda Južna interkonekcija se očekuju 2023. godine, priopćeno je iz BH-Gasa.

Kopirati
Drag cursor here to close