Studija

Procjena efekata aerozagađenja na zdravlje ljudi

Studija INZ-a "Procjena efekata aerozagađenja na zdravlje ljudi" predstavljena u Veleposlanstvu SAD-a.
Gospodarstvo / Industrija | 11. 04. 2019. u 14:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studija INZ-a "Procjena efekata aerozagađenja na zdravlje ljudi" predstavljena u Veleposlanstvu SAD-a.

U sklopu napora da skrene pažnju javnosti na problem zagađenja zraka u BiH i moguća rješenja za taj problem, Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je u svojim prostorima u Sarajevu organizirala skup i prezentaciju rezultata dosadašnjih istraživanja zagađenosti zraka i njihove povezanosti sa oboljenjima i smrtnosti u BIH.

Na skupu priliku da predstavi svoju, nedavno objavljenu Studiju "Procjena efekata aerozagađenja na zdravlje ljudi" imali su predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

''Uz naš tim i Studiju, predstavljene su aktivnosti koje Medicinski fakultet u Sarajevu vodi na praćenju povezanosti obolijevanja i povišenih parametara zagađenja. Također, prezentirana je i oprema, te mogućnosti mjerenja sitnih čestica prašine (PM 2.5), ''izazovi'' s kojima se susreću oni koji nabavljaju tu opremu, obzirom na različitost kvaliteta i izrade uređaja i opreme za mjerenje, kao i potrebu da se prati i mjeri i taj, za zdravlje građana najopasniji segment zagađenja'', priopćili su iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Dodali su kako je njihova studija zasnovana na metodologiji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO) za procjenu štetnih efekata aerozagađenja na zdravlje ljudi, kroz rezultate relevantnih analiza za Zeničko-dobojski kanton, a koristeći novu verziju softwera "Air Quality" (AirQ) za procjenu korelacije između koncentracije polutanata u zraku i raznih mortalitetnih i morbiditetnih parametara.

''U našem istraživanju smo analizirali parametre mortaliteta na teritoriju ZDK, kao i na području grada Zenice, tijekom posljednjih 20 godina. Procijenili smo utjecaj različitih koncentracija polutanata u gradu Zenici na mortalitetne parametre za buduće razdoblje, kao i ponudili moguće benefite smanjenja koncentracije polutanata u zraku u smislu zdravstvenih ishoda'', rekao je prof. Boris Hrabač, rukovoditelj Zavoda za javno zdravstvo u okviru Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Uz profesora Hrabača, na prezentaciji su iz INZ sudjelovali prim.dr. Senad Huseinagić, direktor Instituta i Nino Alić, suradnik na izradi Studije.

Gošća skupa u američkom veleposlanstvu je bila službenica američke Agencije za zaštitu okoliša (U.S. Environmental Protection Agency) dr. Gayle Hagler, koja boravi u BiH, te razgovara sa relevantnim institucijama, pojedincima i grupama o problemu zagađenja zraka i kako ga pokušati riješiti.

Kopirati
Drag cursor here to close