Zemlja bezakonja

Prenj i Čvrsnica devastirani: Brutalna sječa munike, drveta koje je svugdje zaštićeno osim u nas

Brutalna sječa ovog rijetkog i plemenitog drveta, koja se već godinama događa po Prenju i Čvrsnici, a posljednjih tjedana je intenzivirana na Crnom Polju (Prenj)
Gospodarstvo / Industrija | 07. 01. 2019. u 18:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zašto smo na jednom od posljednjih mjesta u svijetu kada je u pitanju zaštita prirodne baštine i bioraznolikosti i dokle su nas dovele interesne veze raznih lobija i politike, najbolje se može  pokazati na sljedećem primjeru:

Munika je prelijepo endemsko drvo naših planina, po kojem je Bosna i Hercegovina poznata u cijelom svijetu. Munika se u literaturi na engleskom jeziku zove i “bosanski bor”.

Munika je još od vremena Austro-Ugarske bila strogo zaštićena vrsta u Bosni i Hercegovini. Od 2011. godine otkako Federacija BiH, gdje se nalaze najvažnija staništa munike, više nema Zakona o šumama, postaje potpuno nezaštićena vrsta.

Foto: Bljesak.info / Devastirane padine planina oko Mostara

Brutalna sječa ovog rijetkog i plemenitog drveta, koja se već godinama događa po Prenju i Čvrsnici, a posljednjih tjedana je intenzivirana na Crnom Polju (Prenj), vjerojatno je jedan je od razloga zašto novog federalnog zakona o šumama nema ni na vidiku.

Da je Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma, zaista radila svoj posao kao što se u ovim predizbornim danima tvrdi, munika je brzo i efikasno mogla biti zaštićena federalnim Zakonom o zaštiti prirode iz 2013. godine.

Alternativna zaštita staništa munike bila bi formiranje nacionalnog parka “Prenj, Čvrnica, Čabulja, Vran”, koji bi uključio gotovo sva  najvrjednija staništa.

O čemu se ovdje radi pročitajte na stranici Mreže mira.

Kopirati
Drag cursor here to close