Novi pritisak na cijene

Potrošnja nafte u porastu

Agencija je zadržala prognozu rasta globalne potražnje za naftom ove godine na nivou od 1,4 milijuna barela na dan
Gospodarstvo / Industrija | 13. 09. 2018. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potrošnja nafte u svijetu premašit će 100 milijuna barela dnevno u naredna tri mjeseca, što će izvršiti pritisak na cijene, ali kriza tržišta u razvoju i trgovinski sporovi mogli bi umanjiti potražnju, priopćila je danas Međunarodna agencija za energiju /IEA/.

Agencija je zadržala prognozu rasta globalne potražnje za naftom ove godine na nivou od 1,4 milijuna barela na dan, odnosno 1,5 milijuna barela na dan tijekom 2019. godine, piše Srna.

"Nivo cijena brent nafte od 70 do 80 dolara za barel, koji vrijedi od travnja, mogao bi se naći na testu", piše u izvještaju.

Uvođenje američkih sanckija iranskom energetskom sekoru već je dovelo do smanjenja isporuka na najniži nivo u posljednje dvije godine, a ravnoteža je ugrožena i padom proizvodnje u Venecueli i neplaniranim obustavama proizvodnje u drugim zemljama.

U posljednjem kvartalu ove godine, očekuje se da će globalna potražnja za naftom dostići 100,3 milijuna barela na dan, dok će u prvom kvartalu sljedeće biti 99,3 milijuna barela na dan, navodi IEA.

Kopirati
Drag cursor here to close