Poticaji

Vlada odlučila: Poljoprivredi 68.700.000 KM, veterinarstvu 2.500.000 KM

Prvim je planirano izdvajanje 68.700.000 KM na ime poticaja za poljoprivredi i ruralnom razvoju, a drugim 2.500.000 KM kao poticaj veterinarstvu. Korisnici prvog programa su klijenti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava.
Gospodarstvo / Industrija | 30. 05. 2019. u 12:00 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu usvojila dva programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih Proračunom FBiH za 2019. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva. 

Prvim je planirano izdvajanje 68.700.000 KM na ime poticaja za poljoprivredi i ruralnom razvoju, a drugim 2.500.000 KM kao poticaj veterinarstvu. Korisnici prvog programa su klijenti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava. 

Jedan od ciljeva Programa novčanih podrški poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2019. godinu je unapređenje poljoprivredne proizvodnje i povećanje obima korištenja poljoprivrednog zemljišta radi jačanja konkurentnosti na domaćem i inozemnom tržištu. Riječ je i o povećanju ponude domaćih poljoprivrednih proizvoda uz poboljšanje kvaliteta njihove zdravstvene i higijenske ispravnosti u skladu sa zahtjevima potrošača. Program treba da pomogne osiguranju stabilnog poljoprivrednog dohotka i omogući adekvatan životni standard poljoprivrednih proizvođača, te postepenu harmonizaciju i integraciju sektora poljoprivrede u Europsku uniju i na globalno tržište. 

Kontrola namjenskog utroška sredstava u fazi proizvodnje na terenu, kao i tijekom prikupljanja i obrade dokumentacije, a prije dostavljanja zahtjeva Federalnom ministarstvu, nadležnost je poljoprivrednih kantonalnih inspektora i ovlaštenih službenika kantonalnih ministarstava. 

Poticaji za veterinarstvo

Ovogodišnjim poticajima za veterinarstvo obuhvaćeno je financiranje provedbe mjera za sprječavanje širenja i iskorjenjivanja zaraznih bolesti koje su zakonska obaveza shodno visini odobrenih sredstava u Proračunu FBiH za 2019. godinu. 

Tijekom 2019. godine će u FBiH biti nastavljena dijagnostička ispitivanja na tuberkulozu, brucelozu i enzootsku leukozu goveda, kako bi bili osigurani minimalni uvjeti za plasman naših proizvoda na strana tržišta. Također, bit će nastavljeni suzbijanje i kontrola bruceloze kod ovaca i koza. 

Rezultati dijagnostičkog ispitivanje na zarazne bolesti su pokazatelj epizootiološke situacije u Federaciji BiH i omogućavaju blagovremeno preduzimanje mjera na suzbijanju, sprječavanju širenja i iskorjenjivanju zaraznih bolesti. 

Veterinarske stanice koje ne budu imale dodijeljeno područje djelovanja u skladu s Pravilnikom o uslovima za osnivanje i obavljanje veterinarske djelatnosti i načinu dodijele područja djelovanja, neće ostvariti pravo na raspodjelu sredstava za realizaciju obaveznih mjera. 

Vlada Federacije BiH je razmatrala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH kojeg je, po skraćenom postupku, predložio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Hamdija Abdić. 

Kako je istaknuto u mišljenju Vlade, predložene izmjene i dopune Zakona izravno utječu na pripadajuće prihode kantona, smanjujući njihov udio u raspodjeli prihoda od neizravnih poreza za financiranje funkcija kantona sa 51,48 na 51 posto. To iziskuje suglasnost svih kantona za smanjene njihovog udjela u raspodjeli, jer se na ovaj način izravno umanjuju njihovi prihodi. 

Ta sredstva bi, prema Prijedlogu, bila preraspoređena Gradu Bihaću u omjeru od 0,20 posto i Općini Velika Kladuša u omjeru od 0,03 posto za saniranje ekonomske štete uzročene migrantskom krizom u ovim jedinicama lokalne samouprave. 

Dječija nedjelja

Prijedlog zakona, stav je Vlade, zahtijeva redovnu parlamentarnu proceduru razmatranja i eventualnog usvajanja. 

S ciljem poticanja društvene brige i svijesti javnosti o pravima i potrebama djece, posebno o položaju djece bez roditeljskog staranja, Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, donijela Odluku o utvrđivanju novčanih iznosa koji će biti naplaćivani tokom oktobra/listopada 2019. godine na teritoriji Federacije BiH za "Dječiju nedjelju". 

Kako je precizirano Odlukom, dodatnih jedan posto bit će naplaćivano na cijene voznih karata u međumjesnom i međunarodnom željezničkom, brodskom, avionskom i autobuskom saobraćaju, na poštanske pošiljke u unutrašnjem saobraćaju (izuzev na pošiljke novina i časopisa), na ulaznice za pozorište, kino, druge kulturne manifestacije i sportske priredbe, te na nosače slike i zvuka, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

Bilans energetskih potreba

Federalna vlada je na današnjoj sjednici usvojila ovogodišnji Bilans energetskih potreba FBiH. 

Bilansom planirana proizvodnja ugljena u Federaciji BiH za 2019. godinu iznosi 8.193.180 tona, a potrošnja 7.949.380 tona. Od toga je za termoelektrane planirano 6.056.000 tona, industrijske potrošače 1.085.048 tona, a za ostale 808.332 tona. Uz planiranih 262.000 tona za izvoz, ukupna planirana prodaja iznosi 8.211.380 tona ugljena. Razlika od 18 hiljada tona između proizvodnje i prodaje je nastala kao gubitak u preradi, neugovoreni plasman i korištenja sitnog uglja iz separacije. 

Planirana je ovogodišnja proizvodnja električne energije od 9.147,24 GWh, a ukupna potrošnja od 8.004,90 GWh. Ovim elektroenergetskim bilansom predviđeno je da snabdijevanje domaćih potrošača bude zadovoljeno proizvodnjom iz domaćih izvora i nabavkom količina na tržištu s planiranim bilansnim viškom u iznosu 1.552,89 GWh. 

Bilansom za 2019. godinu predviđen je plasman naftnih derivata od 1.050.000 tona, od čega je 970.000 tona iz izvoza i 80.000 tona putem međuentitetske trgovine. 

Plan uvoza i potrošnje prirodnog plina za 2019. godinu je 180.913 hiljada metara kubnih, što je za 2,1 posto više od prošlogodišnje potrošnje. Predstavnici Energoinvesta i BH-Gasa ugovorili su s Gazprom Exportom isporuku prirodnog plina do kraja 2019. godine. 

Bilansom planirane količine svih energenata dovoljne su da zadovolje potrošnju u Federaciji BiH, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close