Simić

'Posljedice Brexita mogao bi osjetiti i bh. izvoz'

Brexit bez sporazuma, kako navodi Simić, imao bi poseban uticaj na aspekte mobilnosti ljudi, robe, usluga i kapitala u zemljama Euopske unije budući da su Ujedinjeno Kraljevstvo i EU ekonomski visoko međusobno povezani
Gospodarstvo / Industrija | 16. 01. 2019. u 11:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekonomski analitičar Borivoje Simić smatra da će mogući istup Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije bez dogovora, koji postaje izvjesniji nakon odbacivanja sporazuma o Brexitu, uticati na mnoge europske ekonomije, a manjim dijelom i na Bosnu i Hercegovinu. 

Brexit bez sporazuma, kako navodi Simić, imao bi poseban uticaj na aspekte mobilnosti ljudi, robe, usluga i kapitala u zemljama Euopske unije budući da su Ujedinjeno Kraljevstvo i EU ekonomski visoko međusobno povezani, a što je posljednjih desetljeća posljedica odsustva carina i ukidanja standarda. Najveću štetu novim razvojem situacije pretrpjele bi Njemačka, Francuska, Nizozemskai Belgija. 

''Iako sa Ujedinjenim Kraljevstvom ne ostvaruje značajniju trgovinsku razmjenu, i Bosna i Hercegovina, koja je putem Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju integrirana sa jedinstvenim EU tržištem, imat će posljedice. To bi se  moglo odraziti na našem izvozu u Ujedinjeno Kraljevstvo koji je posljednjih godina u porastu'',  kazao je Simić Feni. 

Dodao je da je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, izvoz robe proizvedene u Bosni i Hercegovini i izvezene u Ujedinjeno Kraljevstvo za razdoblje siječanj-studeni 2018. iznosio 86,4 milijuna KM, te da se povećao za 11,4 posto u odnosu na isti period predhodne  godine. 

''Gledano unazad, bh. izvoz u Ujedinjeno Kraljevstvo u periodu 2014.-2017. bilježi trend rasta. U 2014. godini iznosio je 50 milijuna KM, u 2015. godini 66 milijuna KM, u 2016. godini 50,9 milijuna  KM, a u 2017. godini 83,9 milijuna KM. Međutim, bosanskohercegovački izvoz u Ujedinjeno Kraljevstvo čini tek 0,75 posto ukupnog bh. izvoza što govori da je prilično male vrijednosti te se teškoće u plasmanu robe na ovo tržište ipak ne bi značajnije odrazile na ukupni izvozni bilans BiH'', istaknuo je Simić. 

Naglasio je da ipak, iako za BiH malo, tržište Ujedinjenog Kraljevstva nije beznačajno, pogotovo što je izvoz posljednjih godina u trendu porasta i što se ostvaruje za našu zemlju u nekim značajnim privrednim granama, te što uključuje i znatan izvoz finalnih proizvoda. 

''Naša zemlja u Ujedinjeno Kraljevstvo, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, najviše izvozi neogranske kemijske proizvode, namještaj, posteljinu, madrace, papir i karton, električne strojeve i opremu i drugo, te bi se s određenim teškoćama u plasmanu proizvoda mogle suočiti firme iz ovih sektora'', dodao je Simić. 

Kada je riječ o uvozu, BiH je uvezla robe iz Ujedinjenog Kraljevstva za razdoblje siječanj-studeni 2018. godine u vrijednosti 146,4 milijuna KM uz rast od 1,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je u 2017. godini ukupan uvoz iznosio 158,88 milijuna KM. Iz ove zemlje najviše uvozimo proizvode iz tarifne stavke "nuklearni reaktori, kotlovi i strojevi", potom vozila, plastične mase i proizvode od plastičnih masa, električne mašine i opremu, farmaceutske proizvode i drugo.  

''Procjene su da bi se u slučaju Brexita bez dogovora moglo očekivati kratkroročno smanjenje obima poslovanja sa Ujedinjenim Kraljevstvom, ali bi se situacija nakon određenog perioda trebala postepeno stabilizirati. Neke zemlje, poput Slovenije, govore o 20-postotnom padu izvoza tijekom jedne godine, ali bi se nakon toga izvoz ponovo trebao povećavati'', dodao je Simić

Kopirati
Drag cursor here to close