Traže se veće cijene

Poskupljuje gorivo

I iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS naveli su da se u narednim danima očekuje poskupljenje goriva na pojedinim benzinskim crpkama.
Gospodarstvo / Industrija | 09. 11. 2017. u 09:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog povećanja nabavnih rafinerijskih cijena nafte na svjetskom tržištu, očekuje se poskupljenja goriva i na benzinskim crpkama u BiH, navodi Dnevni avaz Nove cijene mogle bi rasti od pet do sedam pfeninga po litru.

Kako je Avazu potvrdila Lela Glibo, šefica Odsjela za cijene u Federalnom ministarstvu trgovine, ovo ministarstvo već je zaprimilo tri zahtijeva za povećanje cijena goriva za pet pfeninga, koje bi na snagu trebale stupiti 11. studenog.

Pročitajte još


''Iz tri kompanije koje se bave distribucijom nafte i naftnih derivata u Federaciji BiH stigli su zahtjevi za povećanje cijene benzina 95 i dizela za po pet pfeninga. U odnosu na toliki broj benzinskih pumpi, to je premali broj pristiglih zahtjeva da bi se moglo govoriti o nekoj velikoj promjeni'', kazala je Glibo.

I iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS naveli su da se u narednim danima očekuje poskupljenje goriva na pojedinim benzinskim crpkama.

Nove cijene, ovisno o području, iznosit će između 1,84 i 1,89 KM po litru. Odluke trgovaca Iz Udruženja distributera nafte i naftnih derivata navode da je, s obzirom na rast cijene sirove nafte, realno očekivati da gorivo u narednom periodu poskupliuje.

''No, Udruženje ne formira cijene, već to rade trgovci ponaosob i na njima je što će odlučit'', rekao je je Milenko Bošković, predsjednik Udruženja distributera nafte i naftnih derivata Federacije Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close