Strujni udar po džepu

Elektroprivreda traži poskupljenje struje

U obrazloženju ove odluke, koja je upućena FERK-u i čija se suglasnost očekuje vrlo brzo, EPBiH navodi da se prijedlog cijene zasniva na procijenjenom broju kupaca koji će biti opskrbljeni u 2018. godini
Gospodarstvo / Industrija | 17. 11. 2017. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava Elektroprivrede BiH uputila je 30. listopada službeni prijedlog Regulatornoj komisiji za energiju FBiH (FERK) u kojem traži promjenu cijena struje za pružanje univerzalne usluge u Federaciji, s primjenom već od 1. siječnja 2018. godine, objavio je Dnevni avaz.

Prema dokumentaciji EP BiH, koja je upućena FERK-u, a u posjedu je Avaza, Uprava EP BiH traži povećanje cijena struje za pravne subjekte, male obrtnike, u koje spadaju kafići, restorani, frizerski saloni, slastičarnice...

Riječ je o subjektima koji ne pripadaju kategoriji domaćinstva, a struju preuzimaju na 0,4-kilovoltnom naponu.

U odluci se navodi kako se ne predlaže povećanje cijene struje za domaćinstva, nego samo za kategoriju ostala potrošnja, pa se od FERK-a traži službena suglasnost i odobrenje. Cijena će biti uvećane i za one potrošače koji nemaju dvotarifno brojilo.

Prema saznanjima Avaza, povećanje cijene struje predloženo FERK-u je za 3,9 posto. Prijedlog odluke je usvojio i Nadzorni odbor EPBiH 26. listopada ove godine.

U obrazloženju ove odluke, koja je upućena FERK-u i čija se suglasnost očekuje vrlo brzo, EPBiH navodi da se prijedlog cijene zasniva na procijenjenom broju kupaca koji će biti opskrbljeni u 2018. godini i planiranoj količini struje za kupce preuzetoj iz Elektroenergetskog balansa za razdoblje 2017.-2019.

U dokumentima se navodi da, prema predloženoj cijeni usluge, EPBiH osigurava potrebnu energiju i snagu za kvalificirane kupce koji imaju pravo opskrbe strujom po prosječnoj cijeni od 78,8 KM po megawat-satu, što je niže od aktualne tržišne i proizvodne cijene.

Istaknuto je da bi ulazna cijena struje korištena za izračun tarifnih stavova za kupce iz kategorije domaćinstva iznosila 62,70 KM po megawat-satu, a za kupce iz kategorije ostala potrošnja 121,02 KM po megawat-satu.

Iz FERK-a je za Dnevni avaz potvrđeno da iz dostavljene dokumentacije Elektroprivrede BiH nije jasno o koliko je se promjeni struje radi. Napominju, tvrdi Avaz, kako će pažljivo analizirati dostavljene prijedloge kako bi bilo utvrđeno jesu li predložene cijene u skladu s propisima.

Kopirati
Drag cursor here to close