DERK

Poskupljenje struje nam visi nad glavom

Zanimljivo je, piše Avaz, da je DERK krajem prošle godine već donio odluku o izmjeni tarifa za sistemsku i pomoćnu uslugu kojoj je ovu tarifu povećao za 12 posto.
Gospodarstvo / Industrija | 22. 01. 2020. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elektroprivreda BiH se protivi zahtjevima Elektroprijenosa BiH i Nezavisnog operatora sistema (NOS) u BiH za povećanjem tarifa.

Ukoliko bi se one povećale za traženi iznos do 10 posto, moralo bi automatski doći će do poskupljenja cijene struje, ne samo za gospodarstvo nego i domaćinstva, potvrđeno je za Dnevni avaz iz Elektroprivrede BiH.

Istaknuto je da su ovi zahtjevi za povećanje neopravdani i da nemaju veze s isključenjem mostarskog Aluminija Mostar s prijenosne mreže, kako se navodi. Nisu također opravdani ni gubici koje ove firme imaju.

Ovaj zahtjev Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK) trebala bi razmatrati već sljedećeg tjedna. Usvajanjem odluke, cijena bi, a što su naveli iz Udruženja poslodavaca FBiH bila veća od tri do četiri posto. Udar bi bio i za velike kompanije. Nejasno je međutim zašto Elektroprijenos, kojima ima 200 milijuna KM neraspoređenih sredstava traži povećanje tarifa, dok je NOS, također, zbog kredita upao u probleme.

Jedan od razloga je da se zadrži ''profitabilno poslovanje''.

''Elektroprivreda BiH je iz vlastitih rezervi dala prošle godine 50 milijuna kako cijena struje za domaćinstva ne bi bila povećana'', rečeno je iz EPBiH.

Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, rekao je za Dnevni avaz da su njihov stav i daje isti, a to je da je zahtjev za povećanje neopravdan.

''Mi smo i dalje protiv povećana tarifa. Pa ćemo vidjeti šta će DERK odlučiti. Znam samo da se Elektroprijenos i NOS ponašaju po principu može nam se, a mi dajemo argumente zašto to ne treba'', kaže Pandurević.

Zanimljivo je, piše Avaz, da je DERK krajem prošle godine već donio odluku o izmjeni tarifa za sistemsku i pomoćnu uslugu kojoj je ovu tarifu povećao za 12 posto.

Na taj način prijenosna mrežarina od 1. siječnja 2020. godine povećana je za oko 3,5 posto. Iz Udruženja poslodavaca podsjećaju da su u državama regije te tarife znatno niže nego u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close