Kontrola

Porezna će provodit pojačan nadzor obveznika fiskalizacije

Inspektori Porezne uprave će aktivnost inspekcijskog nadzora provoditi svakog dana u tijeku i izvan radnog vremena te vikendima, u cilju smanjenja sive ekonomije i povećanja porezne discipline kada je u pitanju obaveza evidentiranja prometa
Gospodarstvo / Industrija | 11. 02. 2019. u 11:00 Bljesak.info
Kopirati

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine u sljedećem razdoblju provodit će pojačan inspekcijski nadzor primjene Zakona o fiskalnim sustavima, u okviru kojeg će posebna pažnja biti posvećena obveznicima fiskalizacije.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kod ovih obveznika, priopćeno je danas iz Porezne uprave, analizom podataka sa servera ove institucije utvrđeno je da se stornira i reklamira značajan dio ostvarenog prometa.

Inspektori Porezne uprave će aktivnost inspekcijskog nadzora provoditi svakog dana u tijeku i izvan radnog vremena te vikendima, u cilju smanjenja sive ekonomije i povećanja porezne discipline kada je u pitanju obaveza evidentiranja prometa i izdavanja fiskalnih računa.

Porezna uprava Federacije BiH pozvala je obveznike fiskalizacije koji se nisu fiskalizirali da to što prije učine, a one koji su se fiskalizirali, da izdaju fiskalne račune i svaki pojedinačno ostvareni promet evidentiraju preko fiskalnog uređaja.

Na taj način izvršit će se prijenos podataka o ostvarenom prometu do servera Porezne uprave, jer Poreznoj upravi Federacije BiH nije cilj izricanje sankcija i kažnjavanje, već poštivanje odredbi zakona.

Posebnu pažnju skrenuli su obveznicima fiskalizacije koji vrše storniranje fiskalnih računa, da će razloge storniranja prometa morati obrazložiti i dokumentirati.

U protivnom, na iznos storniranog računa bit će izvršen obračun poreznih obaveza i poduzete sve mjere propisane važećim zakonima, uključujući i podnošenje kaznenih prijava.

Poštivanjem poreznih zakona i Zakona o fiskalnim sustavima u Federaciji BiH obveznici fiskalizacije neće biti izloženi rizicima pečaćenja objekta, kao ni plaćanju visokih novčanih kazni.

Za neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa novčane kazne iznose od 2.500 KM do 20.000 KM za pravne osobe, od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovornu osobu u pravnoj osobi, te od 3.000 do 10.000 KM za poduzetnike.

Također, za ponovo učinjene prekršaje obveznika u sljedeće dvije godine, Zakonom o fiskalnim sustavima, propisana je i mjera izricanja zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od šest mjeseci do godinu dana, podsjećaju danas iz Porezne uprave FBiH.

Ova porezna institucija podsjetila je i na obavezu građana koji su dužni za svaku kupljenu robu ili izvršenu uslugu tražiti fiskalni račun te da u cilju povećanja porezne discipline prijavljuju obveznike fiskalizacije koji ne izdaju fiskalne račune.

Zakonom o fiskalnim sustavima propisana je novčana kazna u iznosu od 50 KM za kupce koji prilikom kontrole ne budu pokazali fiskalni račun inspektoru Porezne uprave Federacije BiH u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta.

Neizdavanjem fiskalnog računa i neevidentiranjem prometa povećava se siva ekonomija, smanjuje se naplata javnih prihoda i nanosi se šteta budžetu iz kojeg se financiraju mirovine, invalidnine, zdravstvo, školstvo, policija, vojska te pravosuđe.

Sve slučajeve neizdavanja fiskalnih računa građani mogu prijaviti putem e-maila [email protected] i [email protected], SMS poruke na broj 061 724 610 te na pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku "Nepravilnosti".

Kopirati