Košarac i Satler

Popunjen upitnik za izvoz mesa nakon dvije godine je dobar početak

Ministar Košarac i veleposlanik Satler o izvozu crvenog mesa u EU
Gospodarstvo / Industrija | 18. 09. 2020. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom o mogućnosti izvoza crvenog mesa iz BiH u EU.

Sastanku je nazočio i direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

Sastanak u zgradi Delegacije EU u BiH uslijedio je nakon što je 7. rujna 2020. godine Ured za veterinarstvo BiH u suradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostavila Europskoj komisiji odgovor na upitnik o izvozu crvenog mesa iz BiH u EU, piše Fena.

Veleposlanik Satler pozdravio je ispunjavanje upitnika za izvoz crvenog mesa u EU, a kojeg je Europska komisija dostavila BiH prije dvije godine, te istaknuo da je to dobar početak za dalje aktivnosti. Informirao je ministra Košarca da je Europska komisija dostavila 14 dodatnih pitanja u vezi s izvozom crvenog mesa, te izrazio očekivanje da će nadležne institucije u BiH u što skorijem roku dostaviti adekvatne odgovore.

Ministar Košarac izrazio je nadu da će i institucije EU biti agilne, nakon što BiH odgovori na dodatna pitanja iz upitnika za izvoz crvenog mesa.

Ministar Košarac i veleposlanik Satler razmijenili su mišljenja i o mogućnosti izvoza konzumnih jaja iz BiH na tržište zemalja članica EU. Istaknuto je da je potrebno poboljšati realizaciju plana kontrole salmonele za BiH, te je ministar Košarac najavio da će u narednom periodu održati sastanak s nadležnim institucijama iz Republike Srpske i Federacije BiH kako bi se razgovaralo o službenim kontrolama u cilju efikasnog rješavanja ovog problema.

Veleposlanik Satler naglasio je i važnost skorog usvajanja strateškog okvira za turizam, kao jednog od najviše pogođenih sektora uslijed posljedica pandemije Covid-19, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close