Završena za 18 mjeseci

Položen kamen temeljac za izgradnju prve tvornice automobila u Turskoj

Najavio je da će tvornica biti gotova u roku od 18 mjeseci, a prvi automobil će biti proizveden u posljednjem kvartalu 2022. godine.
Gospodarstvo / Industrija | 18. 07. 2020. u 20:03 Anadolija
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan položio je u subotu kamen temeljac za gradnju tvornice za proizvodnju prvog automobila turske proizvodnje.

Najavio je da će tvornica biti gotova u roku od 18 mjeseci, a prvi automobil će biti proizveden u posljednjem kvartalu 2022. godine.

Erdogan je boravio u Bursi gdje je danas upriličena svečanost povodom polaganja kamena temeljca za izgradnju prve tvornice koja će proizvoditi prvi turski automobil, čiji je prototip predstavljen krajem prosinca prošle godine.

Erdogan je istakao kako je riječ o ostvarivanju 60-godišnjeg sna, a podsjetio je kako je vijest o proizvodnji prvog automobila domaće proizvodnje odjeknula ne samo Turskom, već i cijelim svijetom.

Foto: Anadolija / Položen kamen temeljac za izgradnju prve tvornice automobila u Turskoj

"Tvornicu planiramo završiti za 18 mjeseci, a prvi turski automobil s trake skidamo u posljednjem kvartalu 2022.", rekao je Erdogan.

Turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank kazao je kako će prvi turski automobil biti pametni automobil i prijatelj okoline, kao i da će biti proizveden u postrojenju koje će također biti prijatelj okoline.

Turska je krajem prosinca prošle godine predstavila prototip prvog električnog automobila domaće proizvodnje.

Foto: Anadolija / Položen kamen temeljac za izgradnju prve tvornice automobila u Turskoj

Na projektu razvoja prvog turskog automobila radi Inicijativna grupa za proizvodnju turskog automobila (TOGG) koja je nastala u junu 2018. godine udruživanjem resursa turskih kompanija Anadolu Grubu, BMC, Kok Grubu, Turkcell, Unije turskih berzi i privrednih komora i Zorlu Grubu.

Prvi model turskog automobila će biti iz kategorije SUV vozila na električni pogon. Plan je da do 2030. godine bude pokrenuta proizvodnja pet modela turskih automobila i to po tri različite verzije za svaki model. Godišnje je planirana proizvodnja 175 hiljada primjeraka.

U prvoj fazi je planirano da fabrika zapošljava oko 5.000 radnika, dok se u razdoblju punog kapaciteta proizvodnje očekuje da će omogućiti oko 20.000 radnih mjesta.

Svečanosti polaganja kamen temeljca u Bursi prisustvovao je i potpredsjednik Turske Fuat Oktay, brojni ministri i zvanice.

Kopirati
Drag cursor here to close