Barakah

Pokrenuta prva nuklearna centrala u arapskom svijetu

Nuklearna elektrana nalazi se na obali Perzijskog zaljeva, zapadno od Abu Dabija i trebala je biti pokrenuta krajem 2017. Godine...
Gospodarstvo / Industrija | 19. 08. 2020. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ujedinjeni Arapski Emirati objavili su danas da su povezali svoju atomsku centralu Barakah na mrežu nacionalne elektrodistribucije, što je prvi takav događaj u arapskom svijetu.

Krajem prošlog mjeseca uspješno je aktiviran prvi nuklearni reaktor, čime su Emirati počeli realizaciju plana da 25 električne energije dobijauju od atomske energije, piše Srna.

Zvaničnici navode da će biti dovršene i preostale tri jedinice centrale i da je cilj da se iz ovog objekta dobija četvrtina električne energije u narednih 60 godina, prenio je AFP.


Nuklearna elektrana nalazi se na obali Perzijskog zaljeva, zapadno od Abu Dabija i trebala je biti pokrenuta krajem 2017. godine, ali je proces kasnio radi ispunjavanja sigurnosnih i regulatornih uvjeta.

UAE imaju velike zalihe nafte i pčina, ali zemlja od deset milijuna stanovnika sve više ulaže u razvoj čistijih alternativa, uključujući solarnu energiju.

Saudijska Arabija je objavila da planira izgradnju 16 nuklearnih reaktora, ali taj projekt još nije ostvaren.

Video: Barakah nuclear power plant connects to UAE grid for first time
Kopirati
Drag cursor here to close