WEBO Bosnia

Pokrenuo kompaniju u rodnom gradu svojih roditelja i nije se pokajao

Investicije bh. dijaspore - Uspješne priče | Konstruktori iz Dervente rade za njemačku autoindustriju
Gospodarstvo / Industrija | 24. 12. 2019. u 13:07 Piše: USAID Diaspora Invest Activity

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na ulaznim vratima kompanije ''WEBO Bosnia'', dočekuje nas direktor Dragan Babić. Ovaj strojarski inženjer i poduzetnik, prije nekoliko godina je odlučio pokrenuti kompaniju u rodnom gradu svojih roditelja.

Zbog toga nas put vodi u Derventu, koja je zahvaljujući ovoj investiciji, postala prepoznatljiva po konstruktorima čiji rad priznaju i prepoznaju vodeće kompanije iz njemačke autoindustrije.

Foto: PR / WEBO Bosnia danas zapošljava 18 ljudi

''Rođen sam u Zagrebu, gdje sam završio Strojarski fakultet. Radio sam u Hrvatskoj, Sloveniji i Njemačkoj. 2012. godine sam odlučio otvoriti prvu tvrtku u Derventi, koja bi nudila usluge konstrukcije u Catia za njemačku autoindustriju. Krajem 2016. smo otvorili konstrukcijski biro 'WEBO Bosnia'. Ove godine smo počeli i završili izgradnju objekata proizvodne hale i konstrukcijskog biroa'', pojašnjava Babić.

Zajedničkom investicijom Draganove tvrtke i njegove partnerske kompanije WEBO iz Njemačke rođen je cijeli poslovni projekt koji danas zapošljava 18 ljudi.

''Glavna djelatnost nam je proizvodnja alata kojim se proizvode dijelovi za automatske mjenjače. Tržište je cijela autoindustrija, imamo međunarodno zaštićene patente za tehnologiju proizvodnju. Izvozimo za matičnu tvrtku WEBO Amtzell, koji rade s klijentima iz cijele autoindustrije. Mi izvozimo intelektualnu uslugu, oni nama pošalju zadatke, uradimo konstrukcije, šaljemo elektronski i fakturiramo, tako da se može reći da smo 100% izvoz. Radnici nam dolaze iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, ali se uglavnom oslanjamo na inženjere iz derventske regije'', dodaje Babić.

Foto: PR / Inženjeri su uglavnom iz derventske regije

Konstrukcije rade u NX-u i Catia softverima, programima specijaliziranim za oblikovanje i konstruiranje. U obrazovnom procesu budući inženjeri se susreću sa ovim programima, ali je uvijek potrebna nadogradnja i stalno praćenje novih trendova, čime se osigurava konkurentnost na svjetskom tržištu.

Dragan je zadovoljan napretkom kompanije, ali i generalnom poslovnom klimom u Derventi.

Kroz suradnju sa lokalnom zajednicom i USAID Projektom ''Diaspora Invest'' kompanija je dobila podršku u lakšem razvoju biznisa i nabavci opreme.

''Derventa je otvorena za investitore. Ovdje posluje dvadesetak stranih tvrtki, te smo brzo riješili sva pitanja oko izgradnje objekta i poslovanja. Ovdje se može živjeti, sve je blizu, i Beograd i Zagreb. Na kraju, ako prelomiš u glavi, cijeli svijet je tvoj'', zaključuje Babić.

Foto: PR / Tržište je cijela autoindustrija
Kopirati
Drag cursor here to close