Dijalog

Poduzeti prvi koraci za ukidanje pristojbi na bh. proizvode

Dvije strane su se usuglasile da su današnjim razgovorima, otvorena vrata daljem dijalogu te da u što kraćem periodu, nadležne institucije trebaju iznaći najbolja rješenja za postojeće prepreke u kretanju ljudi, roba i usluga.
Gospodarstvo / Industrija | 24. 01. 2019. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH organiziralo je danas sastanak izaslanstva BiH i Kosova na kojem se razgovaralo o odluci prištinskih vlasti o pristojbama od 100 posto na robu iz BiH. Dvije strane su se usuglasile da su današnjim razgovorima, otvorena vrata daljem dijalogu te da u što kraćem periodu, nadležne institucije trebaju iznaći najbolja rješenja za postojeće prepreke u kretanju ljudi, roba i usluga.

Inzistirajuću na što hitnijem rješavanju problema, kako bi se spriječila dalja šteta po domaće gospodarstvenike, izaslanstvo BiH je zatražilo da se pristojbe privremeno ukinu, a da se uporedo traži rješenje i za nesmetano kretanje ljudi i reguliranje viznog režima, a po ugledu na druge zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Prištinsko izaslanstvo informirat će nadležne organe o inicijativi bh. strane, uz isticanje potrebe da se u što skorije vrijeme stvore uvjeti za rješavanje pitanja priznavanje dokumenata i vizne liberalizacije između BiH i Kosova.

Sastanku su, pored dužnosnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva trgovine i industrije Kosova prisustvovali i predstavnici CEFTA-e. Predstavnica Ministarstva financija Albanije, koja trenutno predsjedava CEFTA-om, Majlinda Hafizi, naglasila je važnost poštovanja CEFTA sporazuma u kontekstu daljih integracijskih procesa, te izrazila uvjerenje da će se u ovom slučaju, u najskorije vrijeme, iznaći adekvatno rješenje u interesu obje strane, istaknuto je u priopćenju iz ovog Ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close