Prilika za domaće

Podrška razvoju kompanija automobilske industrije

Potencijal projekta Razvoj automobilske industrije, kako je izjavio Jašarspahić, prepoznat je ranije od Vlade Federacije BiH uz čiju su podršku otvorili Ured GK FBiH u sklopu Foruma Autovision, Wolfsburg AG.
Gospodarstvo / Industrija | 27. 03. 2018. u 11:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Gospodarskoj komori Federacije BiH (GK FBiH) danas je potpisan ugovor u okviru Projekta razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (WHAM) kojeg financira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Ugovor su potpisali predsjednik GK FBiH Mirsad Jašarspahić i direktor WHAM projekta Boris Maslo, a radi se o podršci projektu "Razvoj automobilske industrije - The Development of the subsector of the metal industry -  the automotive industry of the Federation B&H".

Potencijal projekta Razvoj automobilske industrije, kako je izjavio Jašarspahić, prepoznat je ranije od Vlade Federacije BiH uz čiju su podršku otvorili Ured GK FBiH u sklopu Foruma Autovision, Wolfsburg AG. Cilj te aktivnosti je stvaranje pretpostavki za značajnije sudjelovanje bh. proizvođača automobilskih dijelova kako u Volkswagenu, tako i kod drugih njemačkih proizvođača automobila.

Predsjednik GKFBiH je dodao da će se sredstvima podrške kroz USAID-ov WHAM projekt kompanijama omogućiti kvalitetna promocija, te stručna edukacija, te njihova priprema u smislu standarda koji su neophodni za usavršavanje proizvodnih procesa i pristupa inostranim tržištima.   

- USAID je kroz svoj projekt prepoznao značaj našeg projekta koji može imati mjerljive parametre u povećanju izvoza, konkurentnosti naših kompanija i broja zaposlenih u toj branši. Na ovaj način doprinosi se daljnjem jačanju i razvoju kompanija koje su u Grupaciji automobilske industrije, a projekt će pokrivati naše aktivnosti do 2020. godine - izjavio je Jašarspahić.   


U Grupaciji automobilske industrije su kompanije koje isporučuju različite dijelove u ovoj branši, uključujući presvlake, dijelove od plastike i metala i drugo, a projekt među ostalim podržava marketinške aktivnosti i pripremu zajedničkog nastupa na Međunarodnom sajmu dobavljača - International Suppliers Fair (IZB) 2018. koji se u listopadu održava u Wolfsburgu.

- Iznos od 116.000 KM ustvari treba da pokrije određene marketinške aktivnosti i promociju tih kompanija na tržištima. Iznos je više simboličan, koliko je nama bitnija podrška jedne ovako snažne i relevante međunarodne institucije koja je prepoznala značaj našeg projekta - naveo je Jašarspahić govoreći o vrijednosti potpisanog ugovora.    

WHAM projekt dizajniran je na način da stimulira kreiranje novih radnih mjesta kroz unapređenje trgovinske integracije BiH i ekspanzije na tržišta EU i regionalna tržišta. Prioritet i fokus projekta su brzorastuća, izvozno orijentirana poduzeća, s ciljem proširenja kapaciteta, pristupa novim tržištima i sposobnosti generiranja novih radnih mjesta.

- Prateći rad ovih kompanija došli smo do zaključka da je veoma bitno da one budu udružene u Grupaciju PKFBiH zbog toga što one već u svojim kontaktima sa kupcima imaju porast broja narudžbi, te bilježe i porast produktivnosti i broja zaposlenih. Institucionaliziran način kroz PKFBiH, kako smo procijenili, dao bi im određenu stabilnost da na najbolji mogući način budu spremni odgovoriti svim izazovima u ovoj branši – naveo je Jašarspahić.

Kopirati
Drag cursor here to close