Sjeverni tok

Plinski rat preko leđa Europe

Rusko ministarstvo je američke sankcije protiv ovog projekta ocijenilo kao grubo uplitanje u unutarnja pitanja EU.
Gospodarstvo / Industrija | 18. 01. 2020. u 12:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgradnja plinovioda "Sjeverni tok 2" bit će završena usprkos pritiscima i američkim sankcijama, objavilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

"I pored pritisaka `Sjeverni tok 2` bit će završen. Onim Europljanima koji razmišljaju jasno beneficije od uspostavljanja dodatne rute za dopremanje plina su očigledne", navodi se u priopćenju.

Pročitajte još

Ministarstvo je američke sankcije protiv ovog projekta ocijenilo kao grubo uplitanje u unutarnja pitanja EU, navodi Srna.

Prema mišljenju ruskih diplomata, cilj ovih restriktivnih mjera nije energetska sigurnost Unije, već ubacivanje američkog tečnog prirodnog plina na tržište Europe.

"Znamo da ne podržavaju svi u EU ovaj projekt. Protivnici, međutim, postoje i među članicama bloka i u europskim institucijama. Dobro je poznato da su amandmani na Direktivu o plinu usvojeni u EU kako bi se spriječila gradnja `Sjevernog toka 2`", navodi se u priopćenju.

SAD su krajem prošle godine uvele sankcije firmama koje rade na izgradnji plinovoda "Sjeverni tok 2" i "Turski tok".

"Sjeverni tok 2" uključuje gradnju dvije linije ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara plina godišnje s obale Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke, podsjeća TASS.

 

Kopirati
Drag cursor here to close