Na koljenima

Pivari u BiH mole za pomoć

O kolikoj je razlici riječ, možda najbolje ilustrira podatak prema kojem domaće pivovare proizvode pivo koje u prosjeku košta oko 110 KM po hektolitru.
Gospodarstvo / Industrija | 03. 11. 2018. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uvoz piva u BiH je količinski sve veći, dok su cijene na višegodišnjem minimumu pa domaći proizvođači pozivaju državu da reagira i spriječi prekomjeran uvoz i nelojalnu konkurenciju, pišu Nezavisne novine.

U prilog tome govore i podaci Vanjskotrgovinske komore BiH, gdje je uočen ogroman pad uvoznih cijena piva po hektolitru iz zemalja okruženja, na prvom mjestu iz Srbije, zatim iz Hrvatske i Slovenije, a koje su ujedno i tri najveće zemlje po izvozu piva u BiH.

Pročitajte još

Na primjer, cijena piva iz Srbije po hektolitru je 51 KM, a što je više od duplo jeftinije nego 2013. godine.

O kolikoj je razlici riječ, možda najbolje ilustrira podatak prema kojem domaće pivovare proizvode pivo koje u prosjeku košta oko 110 KM po hektolitru.

Također, cijena piva uvezenog iz regije je daleko ispod u odnosu na zemlje koje su tradicionalni proizvođači poput Njemačke, Češke, Nizozemske i Irske, iz kojih se uvozi pivo po cijenama od oko 200 KM po hektolitru i više.

''Cijene sirovina za proizvodnju piva na svjetskom tržištu posljednjih godina bilježe rast, kao i cijene goriva, samim tim i njegovog prijevoza, ambalaže, te drugih energenata u procesu proizvodnje, tako da bi situacija s uvoznom cijenom piva trebala biti suprotna padu, što naravno nije slučaj'', smatraju u Grupaciji proizvođača piva u BiH.

nezavisne novine navode kako u BiH posluje samo pet velikih pivovara, koje zbog loše poslovne klime i uvoza rade sa 50 posto kapaciteta, dok pivovare u okruženju posluju za velike svjetske brendove.

Iz grupacije poručuju kako se uvjeti poslovanja moraju pod hitno poboljšati kako se situacija ne bi dalje komplicirala i na kraju dovela do gašenja proizvodnje, a što bi imalo nesagledive posljedice za sve.

Vedad Ališić, izvršni direktor prodaje u Bihaćkoj pivovari, kaže kako se domaće pivare grčevito bore protiv konkurencije, ali da bez pomoći i reakcije države neće moći opstati.

''Cijene su niže od realnih. Točnije, to su damping cijene, a na osnovu kojih se plaćaju i obveze, tako da tu najviše gubi država kroz akcize'', rekao je banjaličkim novinama Ališić.

Dodaje kako se roba iz BiH prilikom izvoza testira na sve i svašta, dok sa druge strane uvoznici imaju prilično povoljan tretman u BiH.

''Mi ovdje radimo dvije analize prilikom izvoza i izvozimo robu koja, i pored toga, stoji i čeka dok se ne uradi njihova analiza. S druge strane, za robu koja se uvozi iz bilo koje države na našim granicama ne traže nikakvu analizu, niti imamo organe koji bi to kontrolirali. Carinik samo pregleda papire i mahne rukom'', zaključio je Ališić.

Kopirati
Drag cursor here to close