Dodatne carine

Patike od Trumpa traže da ih se poštedi kineske kazne

SAD je početkom svibnja više nego udvostručio carine na uvoz kineske robe u vrijednosti 200 milijardi dolara, s 10 na 25 posto.
Gospodarstvo / Industrija | 22. 05. 2019. u 07:24 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvođači cipela i tenisica i njihovi distributeri, među kojima su Adidas, Nike, Puma i Steve Madden, zatražili su od američkog predsjednika Donalda Trumpa da ''odmah'' povuče tenisice s popisa robe proizvedene u Kini podložne dodatnim carinama.

Naime, Trump je 13. svibnja naložio administraciji da pokrene proceduru povećanja carina na gotovo svu robu uvezenu iz Kine.

''Dodatnih 25 posto carina na cipele i tenisice bilo bi katastrofalno za naše kupce, naša poduzeća i cijelokupno američko gospodarstvo'', tvrde oni u pismu Trumpu.

Proizvođači i robne marke (Converse, Clarks, Crocs, Foot Locker, Reebok) napominju da carine na uvezene proizvode plaćaju američki kupci.

''Jamčimo vam da bi svako povećanje cijene uvoza imalo izravan utjecaj na američkog potrošača'', isitču potpisnici, prenijela je Hina.

Pismo je potpisalo 180 proizvođača obuće.

SAD je početkom svibnja više nego udvostručio carine na uvoz kineske robe u vrijednosti 200 milijardi dolara, s 10 na 25 posto.

Kina je na to odgovorila najavom da će od početka lipnja povećati carine do 25 posto na američki uvoz vrijedan 60 milijardi dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close