Zenica

Pašić: Radnicima RMU Zenica nije smanjena plaća

Dodaje da je novim Kolektivnim ugovorom propisano da najniža neto satnica ne može biti manja od 2,70 KM, a ranijim Kolektivnim ugovorom najniža neto satnica je iznosila 2,50 KM.
Gospodarstvo / Industrija | 16. 04. 2020. u 12:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica već nekoliko dana nisu na svojim radnim mjestima, zbog neisplaćivanja stimulacije i uprkos uvećanju satnice sa 2,5 na 2,7 KM.

Direktor ovog preduzeća Edin Pašić u razgovoru za Fenu odbacuje tvrdnje da je u RMU Zenica došlo do smanjenja plaća.

-U RMU Zenica je plaća za mjesec ožujak isplaćena u skladu s novim Kolektivnim ugovorom. Minimalna satnica je sa 2,5 KM porasla na 2,7 KM. Dakle, došlo je do povećanja, a ne smanjenja plaća. Međutim, za mjesec ožujak 2020. godine nisu isplaćeni stimulativni dodaci na plaću, koji se mogu, a ne moraju isplatiti. Predmetni stimulativni dodaci na plaću su u proteklom periodu nekada isplaćivani u punom iznosu a nekada su umanjivani. Zbog veoma teškog i složenog finansijskog stanja u RMU Zenica, Uprava je donijela odluku da se plaća isplaćuje u skladu s novim Kolektivnim ugovorom bez stimulativnih dodataka, kaže Pašić.

Dodaje da je novim Kolektivnim ugovorom propisano da najniža neto satnica ne može biti manja od 2,70 KM, a ranijim Kolektivnim ugovorom najniža neto satnica je iznosila 2,50 KM.

Na pitanje je li unutar rudnika postojao neki interni dogovor o stimulacijama koje Kolektivni ugovor ne poznaje, Pašić odgovara stimulacije koje su isplaćivane u proteklom periodu nisu bile sistemski rješene i o isplatama istih je odlučivano na mjesečnom nivou i to na način da su nekada isplaćivane u punom, a nekada u umanjenom iznosu.

-One su nastale kao plod pritiska radnika na ranije uprave da se povećaju place, u protivnom je slijedila obustava rada od strane radnika. To je jedan od razloga što su u RMU Zenica bile česte obustave rada, jer kada se stimulativni dodatak isplati jedan mjesec sljedeći mjesec ga je bilo vrlo teško, pa skoro i nemoguće ne isplatiti bez obustave rada od strane radnika, kaže Pašić.

Direktor navodi da su radnici najvjerovatnije očekivali isplatu ožujske plaće po novom Kolektivnom ugovoru, sa svim stimulativnim dodacima.

-Međutim, zbog teškog finacijskog stanja u RMU Zenica i otežanog poslovanja zbog velikih dugovanja prema dobavljačima i duga na ime doprinosa, izostali su stimulativni dodaci na plaću, naglašava direktor Pašić.

On odgovara da li ovo znači da radnici koji nisu dolazili na posao mogu snositi sankcije i radi li se o kršenju ugovora.

-Da, ovakvo ponašanje radnika je u suprotnosti, ne samo sa ugovorom o radu, već i Zakonom o radu, Kolektivnim ugovorom i Pravilnikom o radu. Uprava RMU Zenica je 15.04.2020. godine, putem obavještenja na oglasnim pločama Rudnika, pozvala sve radnike da u skladu s rasporedom rada dolaze i obavljaju svoje radne zadatke, te ih upozorila da će nedolazak na posao biti sankcionisan i da neće biti plaćen. Uprava će uskoro izdati naređenje da upravnici pogona i rukovoditelji radnih jedinica i službi izvrše prozivku i raspored radnika, te će se u slučaju neodziva i odbijanja naređenja istim evidentirati izostanak s posla, što prestavlja povredu radne obveze i za što će snositi propisane sankcije, kaže Pašić i ponavlja da je i Sindikat potpisao Kolektivni ugovor kojim su plaće povećane.

Na pitanje kako to da ostalih šest rudnika radi bez problema i da su zadovoljni plaćama i Kolektivnim ugovorom Pašić naglašava da je razlog nezadovoljstva rudara u RMU Zenica taj što nisu isplaćene predmetne stimulacije koje su rudari zeničkog Rudnika očekivali.

Kopirati
Drag cursor here to close