Čak i bez pandemije

Pad prodaje vozila: Nekoć moćna i nedodirljiva industrija pred slomom

Prema istraživanju, postoji očigledna razlika između tradicionalnih tržišta i Kine, budući da su kineski potrošači spremniji prihvatiti alternativne pogonske sklopove nego europski ili američki kupci.
Gospodarstvo / Industrija | 23. 06. 2020. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Automobilska industrija se i prije pandemije suočavala s velikim izazovima 

Prema istraživanju “Budućnost prihoda od i nakon prodaje u automobilskoj industriji” konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte, pandemija koronavirusa snažno je utjecala na automobilsku industriju koja je, kako se navodi, pred slomom.

Deloitte je priopćio kako se ta industrija i prije pandemije suočavala s velikim izazovima i dalekosežnim posljedicama za tradicionalna automobilska poduzeća.

“Očekuje se dodatan pad profitabilnosti te će se proizvođači morati nositi s bržim i ozbiljnijim posljedicama pandemije, osobito ako u obzir uzmemo ogroman pad prodaje kojemu trenutačno svjedočimo”, rekao je partner u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja i rukovoditelj hrvatskog ureda Zlatko Bazianec, piše Hina.

Deloitte smatra da je Kina trenutno najvažnije prodajno tržište te će se njena dominacija povećati zbog mirovanja najvećih europskih tržišta.

Prema istraživanju, postoji očigledna razlika između tradicionalnih tržišta i Kine budući da su kineski potrošači spremniji prihvatiti alternativne pogonske sklopove nego europski ili američki kupci.

Prema procjenama, relativno uskoro će u Kini 80 posto svih novih registriranih vozila biti u potpunosti električna, hibridna ili vozila s gorivim ćelijama, a između 31 i 35 posto u Europi i SAD-u.

Sektor usluga nakon prodaje, uglavnom ovlašteni servisi i prodaja zamjenskih dijelova, iskusiti će osobito naglašeni pad u prodaji budući da električna vozila iziskuju manje održavanja. Također, sustavi za pomoć vozačima najnovije generacije smanjuju vjerojatnost nesreća, kažu u Deloitteu.

Procjenjuju da će postprodajni prihodi proizvođača do 2035. godine pasti za 10 posto, unatoč porastu globalnog voznog parka za 50 posto.

“Očekuje se da će europski distributeri, koji su se s problemima u pogledu profitabilnosti suočili i prije pandemije koronavirusa, biti u najnepovoljnijem položaju u razdoblju nakon krize. Njihovo spašavanje neće biti jednostavan zadatak”, kažu u Deloitteu.

Kopirati
Drag cursor here to close