Sarajevo

Otvoren međunarodni sajam ''Energa'', više od 100 izlagača

Konferencijski program sajma, za koji je prijavljeno više od 200 sudionika, tretirat će različite teme iz energetskog sektora, a poseban naglasak bit će na energetskim i klimatskim politikama u BiH.
Gospodarstvo / Industrija | 19. 06. 2018. u 15:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije ''Energa 2018'', osmi po redu, otvoren je u utorak u Sarajevu, gdje se do 21. lipnja predstavlja više od 100 izlagača iz 11 zemalja.

Na otvaranju sajma u dvorani ''Mirza Delibašić'' KSC Skenderija, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović istaknuo je da ovaj sajam ima regionalne dimenzije te da je prilika za razvoj energetskog sektora, u kojem je BiH u proteklom razdoblju napravila napredak, ali ne dovoljan.

''Usvojeno je neliko bitnih dokumenata u ovom sektoru, ali moglo je više'', poručio je Šarović te dodao da popisu dokumenata nedostaje okvirna energetska strategija i zakon o regulatoru električne energije i plina.

Izrazio je nadu da će ove godine barem jedan od ova dva dokumenta biti usvojen, s tim da će naglasak biti na zakonu.

Naglasio je da se energetskom sektoru mora posvetiti mnogo više pozornosti, u suprotnom, istaknuo je, BiH će doći u nezavidnu situaciju.

''Reforme su jedini ispravan put, a preduvjet za to je usvajanje modernog zakonodavstva i europskih standarda'', kazao je Šarović.

Video: Otvoren međunarodni sajam 

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je također naglasila da je ''Energa'' bh. brend, ali i brend cijele regije.

Podcrtala je da je u BiH veliki broj termoelektrana koje čekaju modernizaciju i koje mogu dati puno više od električne energije.

''Kao resorna ministrica ponosna sam da izdajemo sve više okolišnih dozvola za solarne panele i vjetroelektrane'', rekla je Đapo, koja je zajedno s organizatorima sajma i ministrom Šarovićem otvorila ovogodišnju ''Energu''.

Sajam je otvorio i veleposlanik Republike Turske u BiH Haldun Koc koji je kazao da ''Energa'' ide u pravcu da postane ugledna platforma za razmjenu ideja i iskustva u jugoistočnoj Europi i da ima značajnu ulogu u regiji jer se predstavljaju investitori u energetskom sektoru.

Istaknuo je da Turska čvrsto vjeruje da je ekonomski prosperitet ključan za održavanje stabilnosti u regiji.

''Prekogranični projekti će osigurati još više platformi u kojima će zemlje regiona raditi za prosperitetniju budućnost'', naglasio je Koc.

Predsjednik Gospodarske komore FBiH i predsjednik Organizacijskog odbora sajma Mirsad Jašarspahić posebno je istaknuo važnost panela koji će biti održani u okviru sajma.

''Izlagački dio i konferencijski dio su uvezani i svi izlagači su dio konferencijskog dijela'', rekao je Jašarspahić.

Predsjednik Inicijativnog odbora sajma Mirsad Đonlagić je poručio da energetski sektor ima značajnu ulogu u ukupnom ekonomskom razvoju BiH.

''Postojeći energetski resursi i mogućnost razvoja daju mogućnost da BiH postane regionalni lider u sektoru energetike'', naveo je Đonlagić.

Konferencijski program sajma, za koji je prijavljeno više od 200 sudionika, tretirat će različite teme iz energetskog sektora, a poseban naglasak bit će na energetskim i klimatskim politikama u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close