Samo gore

Opet skaču cijene goriva u BiH?

Muris Čičić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, istaknuo je da je zabrinut jer je došlo do velikog povećanja cijene na burzi
Gospodarstvo / Industrija | 18. 09. 2019. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvor fotografije Twitter / Postoji manevarski prostor kod distributera da ne povećaju ako kriza bude kratkotrajna

Cijene nafte na svjetskoj burzi već su narasle za deset posto nakon napada dronovima na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, a posljedice ovih događaja u BiH će se tek osjetiti, moguće već za sedam dana, upozoravaju analitičari.

U Ministarstvu trgovine FBiH su za Dnevni avaz kazali da distributeri proteklih dana nisu upućivali zahtjeve za povećanje  cijena goriva na benzinskim crpkama u Federaciji. No, to ne znači da ih neće biti.

U Grupaciji prometnika naftom pri Gospodarskoj komori RS napominju da još ima zaliha goriva nabavljenog po staroj cijeni, ali da se za sedam dana može očekivati rast za sedam do deset pfeninga po litri.

Muris Čičić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, istaknuo je da je zabrinut jer je došlo do velikog povećanja cijene na burzi, što će, osim na cijene goriva u našoj zemlji, utjecati na rast vanjskotrgovinskog deficita, ali i na druge cijene, ovisno o tome koliko gorivo sudjeluje u kreiranju cijena nekih drugih proizvoda.

''Događaji u Saudijskoj Arabiji utječu na svjetsko tržište, a na BiH još više, jer smo mi siromašni, a siromašni uvijek plate. Jedina nada nam je da se kriza brzo riješi. Ali, Bog zna koliko će se kapaciteti popravljati. Mi sve uvozimo, a nemamo svoje strateške rezerve kao neke zemlje, pa da dva-tri mjeseca ublažimo posljedice'', istaknuo je Čičić.

Ekonomist Zoran Pavlović kazao je da će naši distributeri reagirati ako se u narednih sedam do deset dana zadržati viša cijena nafte na svjetskom tržištu.

''U BiH imamo apsurd da cijena svih goriva u Bijeljini iznosi 1,99 KM po litru, a u Tuzli 2,36 KM. Znači, postoji manevarski prostor kod distributera da ne povećaju ako kriza bude kratkotrajna'', rekao je Pavlović.

No, praksa pokazuje kako se rast cijena na svjetskom tržištu brzo prenese na BiH, a kada dođe do sniženja, onda treba mjesec-dva da se to osjeti u našoj zemlji.

 
Kopirati
Drag cursor here to close