HNŽ dogovara

Olakšana komunikacija između kompanija i Elektroprivrede BiH

Cilj sastanka bio je predstaviti kompanijama osnovne informacije o tržišnom opskrbljivanju električnom energijom i aktualnim trendovima na tržištu.
Gospodarstvo / Industrija | 04. 04. 2019. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) i Javno poduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine organizirali su u četvrtak u Jablanici edukacijsko-konzultativni sastanak predstavnika tog poduzeća sa poslodavcima s područja Hercegovačko-neretvanske županije.

Unaprjeđenje odnosa

Cilj sastanka bio je predstaviti kompanijama osnovne informacije o tržišnom opskrbljivanju električnom energijom i aktualnim trendovima na tržištu, kao i razmotriti mogućnosti unaprjeđenja poslovno-partnerskih odnosi između članica UPFBiH i Elektroprivrede BiH.

Organizatori ističu kako ovakvi sastanci omogućavaju predstavnicima javnih i privatnih kompanija da kroz direktne razgovore razmijene stavove, iskustva, ukažu na moguće probleme u opskrbljivanju električnom energijom, ali i dogovore modalitete mogućnih partnerstava. Dva takva sastanka već su održani u Zenici i Travniku, a nakon ovog sastanka u Jablanici, sastanci će se u narednom vremenu održati i u Tuzli, Bihaću, Goraždu i Sarajevu. 

''Sastanci su pokazali su da su ovakvi susreti i razmjena informacija korisni kako za članice Udruženja poslodavaca FBiH, tako i za predstavnike JP Elektroprivreda BH. Na ovim sastancima i jedni i drugi dobivaju precizne i točne informacije, u prilici su direktno otkloniti određene nesporazume i uvezati se kako bi u budućnosti direktno surađivali i brže i efikasnije rješavali sva otvorena pitanja'', priopćilo je Udruženje poslodavaca FBiH.

Bolja komunikacija

Predstavnici kompanija, posredovanjem UPFBiH, od sada se direktno mogu obraćati JP Elektroprivreda BH s upitima i dobiti odgovor u najbržem mogućem roku.

JP Elektroprivreda BiH na području Hercegovačko-neretvanske županije ima oko 40 tisuća kupaca, od čega su krajem prošle godine njih 650 bili tržišni kupci, odnosno, oni koji su dobrovoljno izabrali opskrbljivača. Oko 36 tisuča kupaca na području HNŽ su domaćinstva, a ostalo čine kompanije, privredna društva, institucije, obrti i drugo.

Poslodavci su na sastanku tražili da im se detaljnije objasni naknada za obnovljive izvore energije koja se naplaćuju na računu, na koji način privrednici mogu uticati na iznos mrežarine te zašto različite kompanije koje se bave istom djelatnošću i slične su veličine imaju od Elektroprivrede različite cijene energije.

''Predstavnici JP Elektroprivreda BiH su u kontekstu događanje posljednjih nekoliko mjeseci, a u vezi s ugovaranjem opskrbljivanja električnom energijom, predstavnicima privrednih subjekata s područja HNŽ predstavili osnovne postulate opskrbljivanja u novim okolnostima koje podrazumijeva otvoreno tržište električne energije. U razgovoru s privrednicima tretirani su modaliteti međusobne suradnje i načini za njihovo unaprjeđenje s ciljem osiguranja kvalitetnijih uvjeta za funkcioniranje na otvorenom tržištu'', kazala je portparol Elektroprivrede BiH Midheta Kurspahić.

Predstavnici Elektorprivrede BiH pozvali su predstavnike kompanija da sva pitanja i eventualne nedoumice upute Elektroprivredi BiH, te da će blagovremeno dobiti odgovor i podršku, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close