Nuklearni otpad

Mali korak ka rješavanju problema Trgovske gore

Ministar Košarac istaknuo je da su Ekspertni i Pravni tim dužni da svaka tri mjeseca, posredstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izvještavaju Vijeće ministara BiH o radu i realizaciji zadataka i aktivnosti.
Gospodarstvo / Industrija | 03. 11. 2020. u 16:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizirao je videokonferenciju sa članovima Koordinacijskog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora.

Ministar Košarac informirao je članove Koordinacijskog tijela da su na 19. redovnoj sjednici Vijeća ministara BiH usvojene odluke o imenovanju Pravnog i Ekspertnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora.

On je najavio da će odluke o imenovanju biti dostavljene predsjedavajućim Pravnog i Ekspertnog tima, koji su zaduženi da u roku od sedam dana zakažu prve radne sjednice novoimenovanih tijela za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora.

Ministar Košarac istaknuo je da su Ekspertni i Pravni tim dužni da svaka tri mjeseca, posredstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izvještavaju Vijeće ministara BiH o radu i realizaciji zadataka i aktivnosti.

Na današnjem sastanku odlučeno članovi Koordinacijskog tijela - ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i direktor Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH Marinko Zeljko, budu kontakt točke za Pravni, odnosno Ekspertni tim, u cilju produktivnije suradnje i implementacije zadatih aktivnosti.

''Naša obaveza je da zaštitimo zdravlje stanovništva u 13 općina u slivu rijeke Une i životnu sredinu. Imenovanjem Ekspertnog i Pravnog tima odblokirali smo unutarnje procese i konačno možemo krenuti sa konkretnim aktivnostima u argumentiranom dokazivanju štetnosti odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori'', poručio je ministar Košarac, priopćeno je. 

Kopirati
Drag cursor here to close