Republika Srpska

Od četvrtka niže cijene goriva

Pojedini distributeri naftnih derivata su već tijekom srijede snizili cijene u iznosu od 0,05 KM po litri goriva.
Gospodarstvo / Industrija | 13. 06. 2018. u 16:45 Fena
Kopirati

Cijene naftnih derivata od četvrtka će biti niže na benzinskim crpkama u Republici Srpskoj, potvrđeno je u Ministarstvu trgovine i turizma RS-a.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema informacijama koje su dostavljene Ministarstvu, pojedini distributeri naftnih derivata su već tijekom srijede snizili cijene u iznosu od 0,05 KM po litri goriva.

Podsjećaju da je od početka godine primjetan znatan rast cijena nafte na svjetskom tržištu, što se, kako tvrde, izravno odrazilo i na rast cijena naftnih derivata u svim zemljama, pa tako i u tom bh. entitetu.

Navode primjer da je cijena nafte po barelu u svibnju iznosila 73,43 dolara, dok je u siječnju iznosila 66,23 dolara.

''Ukoliko bi se pravila usporedba s cijenama naftnih derivata u zemljama regije, poput Srbije, Crne Gore i Hrvatske, vidljivo je da su cijene u Republici Srpskoj niže. Prosječna cijena Eurodizela 5 goriva u Republici Srpskoj u svibnju iznosila je 2,24 KM, BMB 98 2,37 KM, dok je BMB 95 bio 2,25 KM'', navode iz ovog resora Vlade RS-a.

Ministarstvo trgovine i turizma će, kako se dodaje, na sutrašnjoj redovnoj sjednici informirati Vladu Republike Srpske o kretanju cijena naftnih derivata u tom bh. entitetu.

U proteklih nekoliko dana na više prometnica u Banja Luci i još nekim gradovima u RS-u prosvjedovao je jedan broj građana, zbog, kako su navodili, visoke cijene goriva.

Kopirati