Eko akcija

Nuklearni otpad na granici - kolonijalizam 21. stoljeća

U priopćenju se ističe da odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, koje će izravno ugroziti opskrbu Novog Grada vodom, nije samo pitanje odnosa Hrvatske i BiH već odnosa Europske unije prema našoj zemlji.
Gospodarstvo / Industrija | 29. 07. 2019. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz nevladine organizacije Eko akcija pozdravljaju inicijativu ekoloških udruženja koja danas u Sarajevu organiziraju prosvjedno okupljanje protiv odlaganja nuklearnog otpada na granici Europske unije s BiH, ali u priopćenju navode da im se neće pridružiti zato što bi, osim vlasti BiH i Republike Hrvatske, adresa prosvjeda morala biti i Izaslanstvo Europske unije u našoj zemlji.

U priopćenju se ističe da odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, koje će izravno ugroziti opskrbu Novog Grada vodom, nije samo pitanje odnosa Hrvatske i BiH već odnosa Europske unije prema našoj zemlji.

''Propisi zaštite okoliša i vitalnih prirodnih resursa u EU vrlo su jasni i striktni, ali to očigledno ne važi za zemlje na periferiji Unije, prema kojim se ona sve više odnosi kao kolonijalna sila. Nakon Strategije za zapadni Balkan u kojoj okoliš jedva da se spominje, takav kolonijalni odnos ponavlja se i na primjeru odlaganja nuklearnog otpada, protivno Konvenciji o prekograničnom utjecaju na životnu sredinu, a koje je i EU potpisnica, kao i Slovenija, Hrvatska i BiH'', navodi se u priopćenju Eko akcije.

Dodaje se kako se ovim dodatno otežava i ugrožava život ljudi u „krajevima već uveliko opustošenim politikom odvlačenja mladih i stručnih kadrova koju provode neke članice EU, dok sama Hrvatska svjesno štetnom utjecaju izlaže svoja područja naseljena stanovništvom iz manjinskog naroda“.

''Podsjećamo na brzinu i intenzitet reagiranja Europske unije na izgradnju Bloka 7 TE u Tuzli, pod izlikom zabrinutosti za okoliš. Budući da je takva reakcija izostala u slučaju TE Stanari, za koju je kapital stigao iz same Unije, kao i u ovom slučaju nuklearnog otpada, može se zaključiti da je EU zabrinuta samo za svoj utjecaj na Balkanu, koji očigledno smatra isključivo svojim kolonijalnom područjem'', priopćeno je iz nevladine organizacije Eko akcija Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close