Rudarska tradicija ovog kraja

Novalić i Džinić zadovoljni Projektom Vareš

Iz Eastern Mininga predstavili rezultate geoloških istraživanja i rudarskih analiza koje potvrđuju da su zalihe rude dovoljne, a njihova eksploatacija ekonomski isplativa.
Gospodarstvo / Industrija | 12. 10. 2020. u 14:51 Bljesak.info
Novalić: 'Eastern Mining' nudi budućnost Varešu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džinić posjetili su danas kompaniju Eastern Mining u Varešu gdje su ih domaćini upoznali s aktualnim "Projektom Vareš" koji provodi ova kompanija.

Čelnici kompanije Paul Cronin i Adnan Teletović gostima su, između ostalog, predstavili rezultate geoloških istraživanja i rudarskih analiza koje potvrđuju da su zalihe rude dovoljne, a njihova eksploatacija ekonomski isplativa.

''Naše prisustvo ovdje znači da se događa nešto zaista važno. Kompanija Eastern Mining naselila se na prostoru Vareša i ponudila novu budućnost ovom rudarskom kraju. Radi se o međunarodnoj kompaniji, već je uloženo 20 milijuna dolara, rade s domaćim kompanijama, a njihov cilj je da otvore rudnike i investiraju do 180 milijuna dolara. Vlada FBiH je ovdje zbog veličine ovog projekta i spremni smo im pomoći. Kroz Željeznice FBiH radimo idejni projekt i za prugu koja bi ponovo povezala ovaj dio'', kazao je federalni premijer Fadil Novalić.

Ministar Džindić je kazao da ova kompanija čeka još urbanističku dozvolu s federalnog nivoa, te da će im, potom, odmah biti izdato rješenje za eksploataciju.

''Ovo ministarstvo će im biti na raspolaganju 24 sata. Pozdravljamo njihova ulaganja, ovo je bitan investicijski ciklus u ovom dijelu BiH'', izjavio je Džindić.

Direktor Teletović je zahvalio gostima na posjeti, te kazao:

''Mi već nekoliko godina imamo plan kako svojim aktivnostima i poslovanjem da poboljšamo zajednicu u kojoj radimo. Drago mi je što su, prvenstveno, lokalne vlasti prepoznale naš projekt i pružile nam podršku. Namjera nam je poštivati rudarsku tradiciju vareškog kraja, ali poboljšanu svim elementima modernog poslovanja, brigom o zaposlenima, korištenjem najnovijih i ekološki najprihvatljivijih metoda i sredstava rada. Zahvalni smo lokalnim vlastima i lokalnoj zajednici, radit ćemo zajedno, osiguravajući da se i njihov glas čuje''.

Tijekom razgovora i obilaska kompleksa kompanije, Teletović je premijeru Novaliću i ministru Džindiću priopćio podatke i o direktnim i indirektnim koristima koje ovaj projekat donosi lokalnoj zajednici, Zeničko-dobojskom kantonu, Federaciji BiH, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini. Pored najsuvremenijih tehnologija i opreme koje koristi Eastern Mining, ovaj projekat obećava povećanje zaposlenosti, što je u današnje vrijeme od velikog značaja. Od početka projekta, naglasili su iz Eastern Mininga, ostvaruju odličnu suradnju s lokalnim vlastima.

Premijer Novalić i ministar Džindić s domaćinima su, osim sjedišta kompanije Eastern Mining u Tisovcima, obišli i Informativni centar u Varešu. Ovaj centar je mjesto na kojem građani Vareša i svi ostali zainteresirani mogu dobiti informacije o "Projektu Vareš", kao i detaljne podatke o zapošljavanju u ovoj kompaniji.

Eastern Mining d.o.o. je koncesionar za istraživanje i eksploataciju u Varešu. Istraživanja rade od 2017. godine i fokusirani su na mineralne sirovina s krajnjim ciljem oživljavanja rudarske industrije u ovoj općini. S obzirom da neposredna okolica Vareša još obiluje određenim količinama ruda, plan Eastern Mininga je da pokrene moderna postrojenja za drobljenje, mljevenje i preradu rude za proizvodnju koncentrata zlata, olova, bakra, cinka, srebra i barita, koji bi se potom od Vareša željeznicom transportirao za izvoz do Ploča.

Podsjetimo da je područje Vareša od davnina poznato po rudnim bogatstvima, od kojih je najviše eksploatirano željezo.

Kopirati
Drag cursor here to close