Rudnik

Nova obećanja za Vareš

Rudnik bi trebao zapošljavati više od 300 radnika, dok će broj onih koji će njegovim otvaranjem neizravno dobiti posao biti znatno veći.
Gospodarstvo / Industrija | 11. 05. 2020. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvrtka Eastern Mining, koja će u dvije godine otvoriti rudnik olova, cinka i barita, do kraja ove godine u potpunosti će se preseliti u Vareš, objavio je Večernji list.

Prema riječima direktora kompanije Miloša Miše Bošnjakovića, Eastern Mining je registriran u Sarajevu, ali se premještaju u Vareš. 

''Međutim, u međuvremenu smo registrirali podružnicu u Varešu. Cilj nam je bio da porez koji plaćamo za naše radnike završava u Zeničko-dobojskoj županiji, odnosno u općini Vareš. Sa sigurnošću mogu reći da će tijekom 2020. godine sve naše poslovanje biti prebačeno u Vareš jer ovo je vareški projekt i mislim da treba stajati naziv - kompanija Eastern Mining sa sjedištem u Varešu'', rekao je Bošnjaković.

Ističe kako kompanija Eastern Mining intenzivno radi na dobivanju svih dozvola za otvaranje rudnika u kojem se, osim navedenih metala, prema istraživanjima, nalaze znatne količine zlata i srebra. Preduvjet za to su istražne radnje na koncesijskom području, a trenutačno su u fazi dobivanja dodatnih dozvola na proširenju koncesijskog područja.

Iz navedene tvrtke više puta su ponovili kako je, ako se sve stvari budu odvijale ovim tempom, otvaranje rudnika planirano 2022. godine.

Rudnik bi trebao zapošljavati više od 300 radnika, dok će broj onih koji će njegovim otvaranjem neizravno dobiti posao biti znatno veći.

Načelnik općine Vareš Zdravko Marošević u više je navrata naglasio kako će otvaranjem ovog rudnika zasigurno biti potreba za uvozom radne snage iz drugih sredina Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, kompanija Adriatic Metals, u sklopu koje djeluje i tvrtka Eastern Mining, procijenila je neto vrijednost metala u Varešu na 916 milijuna dolara.

Najavljuje se kako će eksploatacija trajati 15-ak godina, od 2022. do 2037. To znači da će čista zarada u prosjeku iznositi stotinjak milijuna KM godišnje.

Koncesijska naknada, tvrdi Večernjak, značajno će pridonijeti infrastrukturi Zeničko-dobojske županije i Vareša. Osim novca koji će Eastern Mining otvaranjem rudnika izravno ubrizgati u proračune općine Vareš i ZDŽ-a, ova tvrtka iskazala je volju za financiranjem određenih projekata.

Tako su ovih dana započeli radovi na rekonstrukciji ceste od Vijadukta do sela Višnjići i kroz selo Pogar od Bara do skretanja za Dubošticu, koju financira ova tvrtka.

Kopirati
Drag cursor here to close