Embargo für Waffenverkäufe

Njemačka produžila zabranu prodaje oružja Saudijskoj Arabiji

Zabrana je nametnuta zbog uloge vlasti ove zemlje u ubojstvu novinara Jamala Khashoggija.
Gospodarstvo / Industrija | 06. 03. 2019. u 22:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Vojni zrakoplov Eurofighter Typhoon

Njemačka je produžila privremenu zabranu izvoza oružja Saudijskoj Arabiji, nametnutu zbog uloge vlasti ove zemlje u ubojstvu novinara Jamala Khashoggija.

Njemački embargo treba isteći 9. ožujka, ali njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u srijedu je rekao da će ona biti produžena do kraja mjeseca, kako bi vlada dobila više vremena za procjenu vojnog angažmana Saudijske Arabije u ratu u Jemenu, prenosi Al Jazeera.

''Vjerujemo da rat u Jemenu treba završiti što je prije moguće'',  rekao je Maas nakon sastanka ureda njemačke kancelarke Angele Merkel.

''Ne samo da se do kraja ožujka neće izdavati dozvole za prodaju oružja, nego se i one koje su već odobrene neće realizirati'', dodao je.

Koalicija koju vodi Saudijska Arabija počela je s intervencijom u ratu u Jemenu u ožujku 2015. godine, kako bi vratila međunarodno priznatu vladu predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija, koju je godinu prije pokret Husi zbacio sa vlasti.

Organizacije za ljudska prava kritiziraju koaliciju zbog zračnih napada u kojima su ubijene tisuće civila u bolnicama, školama i pijacama te od vlada zapadnih zemalja traže da zaustave prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i njenim saveznicima.

Njemačka je uvela jednostranu zabranu izvoza oružja Saudijcima u listopadu prošle godine, nakon što je Jamal Khashoggi, novinar Washington Posta i kritičar vlasti u Rijadu, ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

No, Njemačka je od tada pod pritiskom Velike Britanije i Francuske da podigne embargo, pošto ih on sprečava da Saudijcima prodaju zajedno razvijeno naoružanje, u kojem se nalaze i njemački dijelovi.

Tako su u pitanje došle milijarde dolara vrijedne saudijske narudžbe za oružje, koje uključuju i kupovinu 48 aviona Eurofighter Typhoon vrijednih 13,13 milijardi dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close